Kansallisteatterin Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näyttämöteos kertoo esittelytekstin mukaan oman yhteisönsä ankarien sääntöjen ja kantaväestön ennakkoluulojen alla elävästä nuoresta, joka livahtaa salaa leffan päivänäytökseen ja Tyttöjen talon turvaan. Tuukka Ervasti

Eikö teatteria voi tehdä ilman päälle liimattua kritiikkiä oikeistolle?

Kansanedustaja ihmettelee, että Kansallisteatteri on saanut 2022 julkaistun teoksen sanomaksi arvostelun nykyiselle hallitukselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen on käynyt pääkaupungissa Kansallisteatterissa katsomassa Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen kirjoittaman Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -näyttämöteoksen. Heinonen ylistää näytelmää sanoen sen olevan upea esitys rohkeudesta ja nähdyksi tulemisesta.

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin pohjautuu Ujuni Ahmedin ja Elina Hirvosen samannimiseen teokseen (WSOY, 2022) ja sen on ohjannut Satu Linnapuomi. Kansallisteatterin esittelytekstin mukaan ”näyttämöteos kuitenkin ottaa myös taiteellisia vapauksia ja luo aiheesta omalakisen fiktiivisen näkemyksen”.

– Ja täytyy sanoa, että suitsutus saanee jatkoa ja saa ainakin minulta – yhtä hämmentävää päälleliimausta lukuun ottamatta, Timo Heinonen toteaa otetuista taiteellisista vapauksista.

– Äärimmäisen taitavasti lavalla kuvataan valkoisten feministien asennetta maahanmuuttajien ongelmia kohtaan. ”Kun pitää olla sensitiivinen.” Näytelmä arvosteleekin rajusti näiden valkoisten feministien toimintaa muun muassa tyttöjen ympärileikkaukset kieltävän kansalaisaloitteen yhteydessä. Pelkkää muminaa, kun olisi pitänyt puolustaa maahanmuuttaja tyttöjä.

– Mutta sitä en ymmärrä, että vielä vuonna 2023 ei suomalainen teatteri pysty tekemään tällaista näytelmää ilman kritiikkiä keskusta-oikeistolaisille puolueille. Jostain se täytyy aina kaivaa. Nytkin mukaan oli täytynyt päälle liimata täysin Ujunin tarinaan kuulumaton osuus kritiikkiä nykyhallitukselle. Ujunin kirja on nimittäin valmistunut jo vuonna 2022, mutta Linnapuomin on täytynyt ihmeellisesti mukaan saada kritiikki nykyhallitukselle rasismikohusta, Heinonen kirjoittaa.

Kansanedustaja arvelee, että ”Ujunin kritiikki valkoisia feministejä kohtaan oli ollut ohjaajalle ehkä liikaa”.

– Linnapuomin päälleliimaus oli nimittäin kovin tarkoitushakuinen. Ei hän kertonut sitä pääministerin nimeä mainiten, että se oli nimenomaan pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallitus, mikä ei saanut tyttöjen silpomislakia eduskunnassa hyväksyttyä ja säädettyä.

– Mutta senkin hän jätti kertomatta, että rasismikohussa nimellä alleviivaten mainittu pääministeri Petteri Orpo on hallituksensa kanssa kuitenkin yksiselitteisesti päättänyt, että nyt alkaneella vaalikaudella ”tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa nykyistä selkeämmin. Myös alaikäisen tytön vieminen ulkomaille sukupuolielinten silpomista varten kriminalisoidaan”. Petteri Orpon hallitus siis tekee kokoomuksen, perussuomalaisten, KD:n ja RKP:n johdolla sen mitä Marinin hallitus ei tehnyt ja sen mitä Ujuni Ahmed on yhtenä osana elämäntyötään ajanut, Timo Heinonen kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)