Verkkouutiset

Miksi Metsäteollisuus teki dramaattisen päätöksen?

BLOGI

Nyt myrskyää, paitsi koronan takia, niin muutoinkin.
Picture of Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki
Finnveran pääekonomisti, VTT
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jymyuutinen on, että Metsäteollisuus irtautuu keskitetyistä sopimuksista. Hetki on merkittävä paitsi periaatteellisesta näkökulmasta, myös siksi, että toimiala on ”talouden selkäranka”.

Ammattiyhdistysliike on eksistentiaalisen kriisin äärellä. Onko tämä todellista? Kyllä on – näinkin voi tehdä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Taustalla on kaikkien tuntemia asiakysymyksiä, jotka liittyvät eritoten paikalliseen sopimiseen. Kun vuosi toisensa jälkeen samaa asiaa pyritään ja pyritään ja pyritään ja pyritään ratkomaan, mutta edistystä ei juurikaan tapahdu, niin saattaa käydä näin. Tuntuu siltä, ettei pyydettä paikallisen sopimisen tärkeydestä olla Hakaniemessä otettu riittävän tosissaan.

Tässä maailman ajassa yt-neuvotteluja aloitetaan jatkuvalla syötöllä ja isot yritykset kertovat sopeutuksista. Palkansaajan näkökulmasta tilanne on aidosti vakava. Samaan aikaan hallituksen keskeisin ministeri signaloi jatkuvasti yrityskentälle ikäviä viestejä. Välillä on puhuttu työpäivän lyhentämisestä (palkkatason pysyessä ennallaan). Tosiasiassahan Suomen kustannuskilpailukykyä pitäisi pikemminkin pyrkiä parantamaan.

Pääministerin puheet, puhetapa ja ajoitus yrityskentän yhteiskuntavastuusta signaloi valitettavaa vastaisuutta elinkeinoelämää kohtaan. Miksi, voisi kysyä. Eikö hallituksessa ymmärretä, että ilman yrityksiä ei ole töitä eikä yrityksiä ilman palkansaajia. Blokkiajattelu on vanhanaikaista – nyt pitäisi mennä eteenpäin ja voimalla. Tehdä niitä rakenteellisia uudistuksia, jotka joillekin saattaisivat olla ikäviäkin. Mutta lopulta koko yhteiskunta, niin työntekijät kuin työnantajatkin voittaisivat.

Ei liian vähän, liian myöhään, kuten tähän asti. Tekisi mieleni sanoa herätys! Mutta taisi herätys tulla jo aiemmin päivällä.

Jäädään mielenkiinnolla, mutta myös jännittyneenä seuraamaan, mitä seuraavaksi tapahtuu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)