Verkkouutiset

”Ei yllätä” – STM:n maskiselvitys ei kestä vertaisarviointia

Ekonomistin mukaan Suomessa voitaisiin ottaa mallia maailmalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn ekonomisti Sanna Kurronen toivoo hallitukselta toimia korona-asiassa ja muistuttaa, että monet maat ovat antaneet kasvomaskien käyttöä koskevia suosituksia tai määräyksiä.

– STM:n maskiselvitys ei näytä kestävän vertaisarviointia. Ei nyt varsinaisesti yllätä, kiireessä on vaikea saada hyvää. Miksi siis teemme omia selvityksiä, kun maailmalla on tiedetty jo kuukausia miten toimia, Sanna Kurronen kysyy Twitter-tilillään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Hän viittaa tutkijoiden Hanna Ollilan ja Liisa Laineen vieraskynä-kirjoitukseen Helsingin Sanomissa. Heidän tutkimuksensa mukaan maskit suojaavat maskin käyttäjää ja muita ihmisiä koronaviruksen kantajalta. He ehdottavat, että Suomessa otetaan käyttöön maskisuositus.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tilasi Summaryx-konsulttiyhtiöltä järjestelmällisen kirjallisuuskatsauksen väestön kasvosuojien käytöstä päätöksenteon tueksi. Katsaus julkaistiin 29. toukokuuta. Vaikutuksen viruksen leviämiseen väestössä todettiin olevan vähäinen tai olematon.

Selvityksen kiireellisyyden vuoksi kirjallisuuskatsaus koostui satunnaiskokeita (RCT) käyttävistä tutkimuksista, joissa arvioitiin, suojaavatko maskit hengitystieinfektioiden leviämiseltä. Selvityksessä käsiteltyjä tutkimuksia ei kuitenkaan yhdistetty laskennallisesti.

Aineistojen laskennallinen yhdistäminen vie enemmän aikaa kuin katsauksen tekeminen, mutta ilman laskennallista yhdistämistä vaikutuksia voi olla vaikeampi havaita erityisesti pienistä satunnaiskokeista.

Ollila ja Laine tekivät meta-analyysin samoilla aineistoilla, joihin STM:n julkaisu perustui, ja yhdistivät kyseiset aineistot eli tutkimustulokset tilastollisesti.

Tulos on, että kasvosuojukset vähentävät kolmanneksella käyttäjänsä riskiä sairastua hengitystieinfektioon. Suojavaikutus on suuri ja tilastollisesti merkitsevä. Maskeista on eniten hyötyä, kun käyttö yhdistetään turvaväleihin ja käsien pesuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)