Verkkouutiset

Ei Wikipedian, vaan yhden sanan vuoksi – rahankeräyslaki muuttuu

Hallitus esittää rahankeräyslain muuttamista. Syynä ei ainakaan virallisesti ole verkon tietosanakirja Wikipedian rahankeräys, vaan yksi ainoa puuttuva sana.

Wikipedia aloitti hiljattain suomenkielisillä sivuillaan kampanjan, jolla se halusi kerätä rahaa toimintansa tukemiseen.

Poliisihallitus kuitenkin puuttui asiaan, koska Suomessa rahankeräyslain mukaan rahankeräyksen voi panna toimeen vain viranomaisen antamalla luvalla. Lupa taas voidaan myöntää Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus tai Suomessa toimivalle rekisteröimättömälle yhteisölle, jolla on yksinomaan yleishyödyllinen. Luvan voi saada myös yhteisö, joka hankkii varoja päiväkodin ryhmän, koululuokan tai vakiintuneen opinto- tai harrasteryhmän opiskelun tai harrastustoiminnan edistämiseksi.

Lupaa pitää hakea etukäteen joko yhteen poliisipiiriin tai valtakunnallisesti, jollaiseksi verkossa tapahtuva keräys tulkitaan. Tiukimman tulkinnan mukaan Wikipedia ei voi saada rahankeräyslupaa Suomesta, koska säätiö on rekisteröity Kaliforniaan. Rahankeräyslakia on sen vuoksi ehdotettu muutettavaksi pikimmiten, koska Wikipedia mielletään yleishyödylliseksi palveluksi.

Poliisi on pyytänyt Wikipedian lausuntoa asiasta ensi viikon perjantaihin mennessä. Wikimedia Foundationin lakiasiainosasto on ottanut asian käsittelyynsä.

Hallitus esittääkin nyt rahankeräyslain muuttamista. Syynä ei kuitenkaan virallisesti ole Wikipedian keräyksestä noussut kohu, vaan yhden sanan puuttuminen lain yhdestä pykälästä. Lain 7 pykälän 1 momentin ensimmäisen kohdan mukaan lupa voidaan myöntää Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolla on yleishyödyllinen tarkoitus.

Hallitus esittää nyt eduskunnalle, että kyseiseen momenttiin ja kohtaan lisätään yksinomaan-sana, joka lain edellisessä uudistuksessa oli jäänyt ”epähuomiossa pois”. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 21.3.2014.

Uusimmat
MAINOS