Verkkouutiset

”Ei ollut aitoa demokratiaa” – Heidi Hautala tyrmää Britannian kansanäänestyksen TE:ssä

Kansanäänestyksen tulos voi peruuntua europarlamentaarikon mukaan vain uusien vaalien kautta.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan mielestä Britannian järjestämä kansanäänestys ei ollut kunniaksi suoralle demokratialle.

– Olen edistänyt suoraa demokratiaa 25 vuotta. Britannian tapaus oli kuitenkin kansanäänestyksen irvikuva. Entinen pääministeri David Cameron käynnisti äänestyksen pelastaakseen oman nahkansa. Se ei ole aitoa demokratiaa, Hautala sanoo Talouselämän haastattelussa.

Hautalan mukaan Britannian hallitus ei osannut kertoa kansalaisille äänestyksen seurauksista: ei ole olemassa optiota, että britit poimisivat vain rusinat pullasta jatkossa.

– Edessä voi olla niin vakava katumusharjoitus, että edes Leave-puoli ei halua ottaa vastuuta EU-eron seurauksista, Hautala sanoo.

Brexitiä kannattanut Lontoon entinen pormestari Boris Johnson ei lähtenytkään kisaamaan konservatiivien puheenjohtajuudesta ja EU-vastustaja Nigel Farage kertoi jättävänsä Ukip-puolueen johtajuuden pian äänestystuloksen selvittyä.

Hautala pitääkin mahdollisena, ettei Brexit-neuvotteluja edes aloiteta, koska Britannian hallitus ja oppositio ovat ”suuren sekasorron vallassa”. Hänen mukaansa kansanäänestyksen tulos voi tosin peruuntua vain uusien vaalien kautta.

Uusimmat
MAINOS