Verkkouutiset

Egyptiläistyttö kuoli sukuelinten silpomisoperaatiossa

Egyptin kansallinen naisneuvosto vaatii välitöntä tutkintaa ja rangaistuksia 13-vuotiaan tytön kuolemasta yksityisklinikalla Daqahliyan maakunnassa Koillis-Egyptissä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Soheir Al Bataan vanhemmat veivät viime viikon lopulla 13-vuotiaan tyttärensä ympärileikkauksen eli sukuelinten silpomisoperaatiota varten samalle lääkärille, joka oli suorittanut toimenpiteen myös heidän vanhemmalle tyttärelleen kaksi vuotta aiemmin.

Toimenpiteen suorittanut kirurgi Raslan Fadl leikkasi samalla kerralla kaksi muuta tyttöä.

Vanhemmat syyttävät lääkäriä

– Odotimme puoli tuntia, että tyttäremme heräisi kuten kaksi muuta leikattua tyttöä, mutta Soheir ei herännyt, tytön äiti Hasanat Naeem Fawzy kertoi Al Arabia -televisiokanalle.

Tyttö kuljetettiin läheiseen sairaalaan, jonne saapuessaan hänet todettiin kuolleeksi. Kirurgi Fadl oli suorittanut toimenpiteen ilman anestesiologiaan erikoistunutta lääkäriä ilmeisesti antamalla tytölle vahvoja kipulääkkeitä.

Poliisin määräämän kuolinsyyn tutkinnan mukaan tyttö kuoli ”shokki- tai traumatilan aiheuttamaan äkilliseen verenpaineen laskuun”.

Daqahliyan terveysministeriön edustaja Abdel Wahab Suleiman kertoi tiedotusvälineille, ettei terveysviranomaisille ole vielä tullut tietoa asiasta. Suleiman korosti sukuelinten silpomisen olevan lainvastaista.

Yleinen toimenpide

Egypti kriminalisoi tyttöjen sukuelinten silpomisen jo vuonna 1996. YK:n väestörahasto UNFPA:n Egyptin maatoimiston mukaan tyttöjen sukuelinten silpominen on hitaasti vähenemässä nuorten tyttöjen ikäryhmässä.

Vuonna 2008 tehdyn tutkimuksen mukaan sukuelimet oli silvottu 91,1 prosentilla 15–49-vuotiaista egyptiläisnaisista. Nuorista, 15–17-vuotiaista naisista 74 prosentin sukuelimet oli silvottu.

Tapa on yleinen sekä kristittyjen että muslimien keskuudessa, mutta sille ei ole uskonnollisia perusteita.

Islamistit puolustavat sukuelinten silpomista

Egyptin kansallinen naisneuvosto sekä Unicefin Egyptin maatoimisto ovat tuominneet tapahtuneen ”äärimmäisenä raakuutena” ja vaatineet Egyptin hallitukselta tapahtuman tutkimista ja syyllisten tuomitsemista.

Egyptin nais- ja ihmisoikeusaktivistit ovat pitkään olleet huolissaan Egyptin islamistien myönteisestä kannasta tyttöjen sukuelinten silpomiseen. Viime vuoden toukokuussa äärikonservatiivisen salafistipuolueen kansanedustaja Nasser Al Shaker esitti lakiehdotuksen tyttöjen sukuelinten silpomisen laillistamiseksi.

Kansallinen naisneuvosto on muistuttanut, että Muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeus -puolue käytti myönteistä asennetta tyttöjen sukuelinten silpomiseen myös vaaliaseena edellisissä parlamenttivaaleissa.

Huhtikuussa 2012 Ylä-Egyptin Minyan maakunnan asukkaat tekivät useita ilmoituksia Muslimiveljeskunnan Vapaus ja oikeus -puolueen lääkärisaattueesta, joka suoritti alueen naispuolisille asukkaille ilmaiseksi sukuelinten silpomisoperaatioita.

– Tämä on täydellinen katastrofi, suunta on täysin väärä. Egyptin kansalaisjärjestöjen ja uskonnollisten auktoriteettien vuosikymmenien taistelu tyttöjen sukuelinten silpomisen vähentämiseksi on nyt vesittymässä, egyptiläisen Uusi Nainen kansalaisjärjestön aktiivi Nadja Abdel Wahhab kertoi Verkkouutisille.

Teksti ja kuva: PÄIVI ARVONEN, KAIRO

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)