Verkkouutiset

Eduskuntakysely: Rakennekynsien ja pitkien ripsien teko luvanvaraiseksi

SDP:n kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen on jättänyt eduskuntakyselyn rakennekynsien ja ripsienpidennyksen tekijöiden toiminnan saattamisesta luvanvaraiseksi.

Kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropposen (sd.) eduskuntakyselyssä todetaan, että rakennekynsien ja ripsienpidennysten terveyshaitat ja allergiset reaktiot saattavat olla jopa hengenvaarallisia.

”Ongelmaa lisää se, ettei tekijöillä välttämättä ole riittävää koulutusta – tai lainkaan koulutusta – eivätkä mahdolliset pikakurssitkaan tarjoa riittävästi tietoa rakennekynsien ja ripsienpidennysten teossa käytettävistä aineista ja suojatoimenpiteistä”, kyselyssä katsotaan.

”Rakennekynsien tekemiseen käytetään yleensä akrylaatteja ja metakrylaatteja. Terveyden kannalta haitallisimmat yhdisteet ovat akrylaatit, joita käytettäessä hengitysilmaan vapautuu ärsyttäviä ja herkistäviä akrylaatti- ja metakrylaattiyhdisteitä. Pahimmillaan ne saattavat aiheuttaa astmaa. Kaikkien käytettyjen yhdisteiden terveysvaikutuksia ei tunneta eikä tiedossa ole turvallisia pitoisuuksia, joissa akrylaateille tai metakrylaateille ei herkistyisi”, kysely toteaa.

Ripsienpidennyksessä yksittäinen pidennysripsi kiinnitetään kansanedustajan mukaan omaan ripseen erikoisliimalla, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi allergisia reaktioita. ”Huolimattomasti tehdyt ripsienpidennykset voivat aiheuttaa pahimmillaan silmävaurioita, mikäli kiinnityksessä käytettävää liimaa pääsee silmän sarveiskalvon pinnalle”.

Mäkisalo-Ropposen mukaan rakennekynnet ja ripsienpidennykset ovat terveysriski erityisesti tekijälleen, joka altistuu vaarallisille aineille useammin kuin asiakas.

Hänen mukaansa kouluttamattomat tekijät ”eivät pysty perehtymään riittävän hyvin ripsienpidennysten ja rakennekynsien teossa käytettäviin aineisiin sekä suojautumaan niiden haitallisilta aineilta”.

Uusimmat
MAINOS