Verkkouutiset

Kansanedustajien äänet eivät kirjautuneet kuumassa äänestyksessä

Useampi kansanedustaja merkittiin virheellisesti poissa olleeksi.

Hallitus sai ilmeisesti useita ääniä vähemmän eduskunnan keskiviikkoisessa luottamusäänestyksessä kuin kansanedustajat tarkoittivat.

Täysistunnon äänestyksessä ainakin kansanedustajien Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Tapani Tölli (kesk.) ääni hallituksen luottamuksen puolesta jäi kirjautumatta. Molemmat olivat äänestyksessä paikalla ja äänestivät vihreää painaen ”jaa”, mutta kone merkitsi heidät poissaoleviksi.

Äänestys käytiin kello 14.03 ja siitä oli poissa 17 kansanedustajaa. Kello 14.16 täysistunnon nimenhuudosta oli poissa 11 kansanedustajaa. Puuttuneet kuusi eli poissa oleviksi äänestyksessä kirjatut olivat Wallinheimo, Tölli, Pekka Puska (kesk.), Teuvo Hakkarainen (ps.), Mika Niikko (ps.) ja Ville Tavio (ps.). Joidenkin kohdalla kyse oli siitä, että he istuivat paikallaan, mutta tarkoituksellisesti eivät painaneet äänestysnappia.

Wallinheimon ja myöhemmin myös Töllin kohdalle eduskunnan pöytäkirjaan kirjattin myöhemmin keskiviikkona, että heidän tarkoituksensa oli äänestää ”jaa”.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo Verkkouutisille, että äänestyslaitteita päästään tutkimaan torstaina aamulla. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, mistä on kyse. Myös muutaman viikon takaisessa ns. Soini-äänestyksessä laitteet reistailivat.

Äänestystulos ei muutu, vaikka edustaja ilmoittaa väärin kirjautuneesta äänestä. Asia vain merkitään pöytäkirjaan. Hallituksen luottamusäänestyksen tulokseksi jää siten 101-73.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)