Verkkouutiset

Hankkeessa kehitetään suomalaisten droonitoimijoiden liiketoimintamalleja vientinäkökulmasta. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Droonien lennonjohtoa testataan Suomessa

Uudessa hankkeessa kehitetään muun muassa alailmatilan lennonvarmistusta ja lennon hallintaa näköyhteyden ulkopuolella.

VTT koordinoi Business Finlandin ja kumppaneiden rahoittamaa, noin 7,5 miljoonan euron Drolo-hanketta, jossa tutkitaan lennokkien hyödyntämistä ammattikäytössä.

Tutkimuspuolella mukana ovat Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Vientituotteita ja palveluita kehittävät Fintraffic lennonvarmistus, Nokia, Insta, TactoTek, Oulun satama, Fleetonomy ja MediaTek.

VTT:n mukaan tavoitteena on selättää niitä haasteita, jotka liittyvät alailmatilan lennonvarmistukseen, lennon hallintaan näköyhteyden ulkopuolella ja mahdollisuuteen suorittaa useita eri tehtäviä yhdellä lennolla.

Hankkeessa testataan älykkäitä droonipalveluita satamaan, droonien käyttöä lentoaseman lähialueella, sääpalvelua ja vedyn sopivuutta droonien energialähteeksi.

Samalla pystytetään Suomen ensimmäinen droonien lennonjohdon testialue Oulun seudulle. Hanke luo ekosysteemin, joka jatkossa synnyttää drooneihin liittyviä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa.

Tarjolle tulevissa laitteissa radiotekniikka tulee asteittain perustumaan nopeisiin matkapuhelinverkkopohjaisiin ratkaisuihin (5G, 6G), mikä mahdollistaa toiminnan laajemmilla alueilla ja ilman näköyhteyttä. Näköyhteyden ulkopuolella lentäminen vaatii drooneilta parempaa autonomiaa ja kehittyneempää ympäristön havainnointia.

– Drolo on merkittävä askel miehittämättömän ja miehitetyn ilmailun toimintamahdollisuuksien lisäämiseen samassa ilmatilassa. Mallinnamme eri vaihtoehtoja turvalliselle ja joustavalle lentoliikenteen sujumiselle. Tämä tarkoittaa myös laajaa ja avointa vuoropuhelua eri toimijoiden välillä, Fintrafficin asiakkuus- ja markkinointijohtaja Pasi Nikama toteaa tiedotteessa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)