Verkkouutiset

Donald Trump: Nato on hieno asia – jäsenmaiden pitää maksaa

Presidenttiehdokas ihmettelee kohua ja sanoo puhuneensa Naton päivittämisestä ja kustannusten jakamisesta.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on yrittänyt vohkia huomiota pois demokraattien puoluekokouksesta, jossa hänen kilpailijansa Hillary Clinton pitää perjantaiaamuna Suomen aikaa suuren puheensa. Trump puhui myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa tilaisuudessaan Pennsylvanian Scrantonissa tapansa mukaisen pitkän vapaan ja polveilevan monologin.

Trumpin äskeistä haastattelua New York Timesille on tulkittu lukuisilla uutisilla ja kommenteilla, joiden mukaan hän haluaa jopa irti Natosta ja USA:n turvatakuista Nato-maille. Trumpin nyt antamat kiistävät kommentit tästä tulkinnasta alkavat alla olevalla videolla noin kohdassa 2:33.

– Tulemme tekemään maamme todella voimakkaaksi. Ja tulemme neuvottelemaan uudelleen sotilaalliset sopimuksemme. Tiedättekö, saan paljon kuumaa palautetta kun he sanovat (matkii) ’oi, Nato’, kun ainoa mitä sanoin on että on monia maita, meillä on Natossa 28 maata – on viisi, jotka maksavat kuten pitää, Donald Trump aloitti.

– On muita – koska te ette saa sitä sanottua suoraan (viittaa puhetta seuraaviin tiedotusvälineisiin) – jotka sanovat (matkii) ’Donald Trump ei pidä Natosta’ – no, minusta Nato on hieno asia. Mutta minä sanoin että se on vanhanmallinen!

Trump totesi, että häneltä kysyttiin alun perin CNN:n haastattelussa näkemystä Natosta, Hän sanoi vastanneensa bisnesmiehenä, jolla on hyvää maalaisjärkeä. Hän sanoi tuolloin Naton olevan vanhanmallinen, koska se ei hoida terrorismia.

– Kaikki hymyilivät, nauroivat, ajattelivat että se oli hauskaa. Kolme päivää myöhemmin he kaikki sanoivat että Trump oli oikeassa.

Muutamaa viikkoa myöhemmin Nato Trumpin mukaan avasi terrorismidivisioonan. ”Sanoin, että hienoa!”.

”On sopimus: pitää maksaa”

Toisena asiana Donald Trump sanoo puhuneensa Naton vanhanmallisuudesta.

– Ja minä pidän, minusta Nato on hyvä, mutta meidän pitää säätää sitä. Ei voi mennä niin monia vuosia ilman säätämistä. Ja nyt sitä on.

– Mutta sanoin myös, että maat eivät maksa oikeudenmukaista osuuttaan (Naton jäsenmaksuista). Ne eivät maksa. Ja sitten typerät ihmiset (osoittaa lehdistöä), he sanovat (matkii) ’mutta meillä on sopimus’! He kysyvät mitä tapahtuisi jos Venäjä tai joku hyökkää. Sanoin että en tiedä – ovatko he maksaneet, kertokaa, ovatko he maksaneet? ’No, he eivät ole maksaneet, mutta meillä on sopimus!’. Ja minä sanon että meilläkin on sopimus: heidän pitää maksaa!

Trump ällisteli, että joudutaan kolmanteen maailmansotaan tällaisten suojelemisessa, vaikka ne pystyvät maksamaan. Silti vain viisi Nato-maata maksaa tarpeeksi.

– Eli haluan niiden maksavan. Ja tässä on tämä tarina: ne maksavat, jos kysymme oikealta ihmiseltä, ne maksavat. Ja Hillary Clinton sanoi ’me suojelemme liittolaisiamme kustannuksista välittämättä’. Mutta miten voi saada rahaa jos sanoo noin? Ja me tarvitsemme rahaa.

– Tämä kuulostaa kylmältä, tämä kuulostaa kauhealta. Ja tänä iltana kuuntelette (presidentti Barack) Obamaa joka sanoo ’Donald Trump haluaa luopua Natosta’. Hän ei sano oikein. En halua luopua Natosta, mutta haluan heidän maksavan. En halua tulla hyväksikäytetyksi. Emme halua enää olla tyhmiä ihmisiä.

Miksi USA maksaa rikkaita maita?

Trump kuvaili USA:n suojelevat maita, joista suurin osa kuulijoista ei ole kuullut.

– Jos ne elävät velvoitteidensa mukaisesti (maksavat), kuten niiden tulisi – ja muuten jos ne tekevät niin niillä on enemmän henkeä – mutta niiden pitää maksaa.

Donald Trump jatkoi ihmettelemällä, miten USA maksaa muun muassa Saksan, Japanin, Saudi-Arabian ja Etelä-Korean kuluja. Hän kertoi kenraalista joka sanoi, ettei Trump ymmärrä, että maat maksavat 50 prosenttia asevoimistaan.

– Minä kysyin mikseivät ne maksa sataa prosenttia asevoimistaan?

Trump sanoi ymmärtävänsä Saksaan liittyvät kysymykset ja arvostavansa Japania. Hän ei kuitenkaan sanoa tajuavansa, miksi esimerkiksi USA:n pitää tukea Japania Pohjois-Korean hyökätessä, mutta Japanin ei tarvitse tehdä mitään, jos USA:an hyökätään.

Donald Trumpin mukaan ihmiset ovat samaa mieltä hänen kanssaan, mutta tiedotusvälineet eivät kerro asiaa oikein.

– Emme ole se tyhmä maa enää. Meitä eivät enää tule johtamaan tyhmät ihmiset.

Uusimmat
MAINOS