Verkkouutiset

Demariopiskelijat tylyttävät omaa ministeriään – ”viedään kuin pässiä narussa”

Sosialidemokraattiset opiskelijat tyrmää opetusministeri Krista Kiurun (sd.) esityksen vaatia ulkomaisilta opiskelijoilta lukukausimaksuja.

VATT:n ja CIMO:n tuoreen tutkimuksen esiselvityksen mukaan kansainvälinen tutkinto-opiskelija voi tuottaa jopa 200 000 euron nettohyödyn Suomelle, huomauttaa SONK.

– Lukukausimaksujen edistäminen uuden tiedon valossa on silkkaa hulluutta. Lukukausimaksuilla näivetetään kansainvälisten opiskelijoiden hakeutumista etenkin pienempiin korkeakouluihin ja lisätään oppilaitosten byrokratiaa. Porvarit vievät demareita kuin pässiä narussa, Sosialidemokraattisten opiskelijoiden SONK:n varapuheenjohtaja Pekka Tuuri ärähtää.

SONK:n mielestä lukukausimaksuja ei voida kestävästi perustella millään mittareilla.

– Maksut häätävät myös nuoret osaajat pois Suomesta. Päättäjien olisi hyvä muistaa, että nykyäänkin EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta opiskelijoilta vaaditaan varoja oleskeluluvan saamiseksi. Koulutuksen kaupallistuminen voi ainoastaan tuoda näennäisiä pieniä pikavoittoja, mutta laajemmin katsottuna taloudellinen hyöty on mitätön tai jopa negatiivinen.

SONK:n mukaan esitykselle ei ole järkiperusteita.

– Esitys on pelkästään ideologinen ja sosialidemokraattisen arvomaailman vastainen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on useaan otteeseen ilmaissut kannattavansa maksutonta koulutusta kaikille. Myös SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin on kertonut selkeästi vastustavansa lukukausimaksuja, opiskelijajärjestö muistuttaa.

SONK vetoaa SDP:n puheenjohtajaan Antti Rinteeseen, että ”nyt on aika tehdä sosialidemokraattista politiikkaa ja pitää kiinni maksuttomasta koulutuksesta”.

Uusimmat
MAINOS