Verkkouutiset

D-vitamiinin vähyys yhteydessä dementiavaaraan

Dementia saattaa brittitutkimuksen mukaan kehittyä helpommin vanhuksille, joiden D-vitamiinitasot ovat alhaiset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos tulokset pitävät paikkansa, D-vitamiinin vähyys voi liittyä jopa kaksinkertaiseen dementiariskiin.

Britit tekivät havaintonsa seuraamalla 1 700 tervettä 65-vuotiasta kuuden vuoden ajan. Osallistujien D-vitamiinitasot mitattiin tutkimuksen alussa. Tutkimuksen aikana 170:llä todettiin dementia.

Tulokset osoittivat dementian kehittyneen yli kaksi kertaa todennäköisemmin osallistujille, joiden veren D-vitamiinipitoisuus oli alle 25 nmol/l kuin osallistujille, joiden veressä oli D-vitamiinia vähintään 50 nmol/l. Yhteys havaittiin myös tarkastellessa pelkkiä Alzheimerin tauti -tapauksia.

Alle 25 nmol/l:n pitoisuus tarkoittaa huomattavaa D-vitamiinin puutosta, mikä voi lisätä monien sairauksien vaaraa. Toisaalta D-vitamiinitasojen alhaisuus voi johtua monista sairauksista ja esimerkiksi vähäisestä ulkoilusta ja fyysisestä passiivisuudesta.

Tämän vuoksi tuloksista on vaikea päätellä liittyykö dementia D-vitamiinin vähyyteen vai laskevatko vitamiinitasot kehittymässä olevan sairauden myötä. Tämän selvittämiseksi aihetta pitäisi tutkia lisää.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä ja siitä kertoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)