Verkkouutiset

CIA:n ohjeet vuodettiin – näin vakooja selviää lentokentän turvatarkastuksista

Vuotosivusto Wikileaks on julkaissut amerikkalaistiedustelun ohjeet peitehenkilöllisyydellä matkustamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Wikileaksin julkaisemissa kahdessa Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n ohjeessa käsitellään muun muassa Schengen-alueen passijärjestelmää ja rajanylityksiin liittyviä riskejä Euroopassa.

Molemmat asiakirjat on merkitty salaisiksi. Lisäksi niissä on tunnus NOFOR, joka tarkoittaa, ettei niitä ole tarkoitettu jaettaviksi edes liittolaismaiden edustajien kanssa.

Ensimmäinen julkaistuista asiakirjoista käsittelee lentoasemien turvatarkastuksista selviämistä. Raportissa käydään läpi eri lentokenttien turvatarkastuskäytäntöjä ja annetaan ohjeita siihen, kuinka erityistarkastukset välitetään ja miten agentin tulee menetellä, mikäli hänet poimitaan tarkastettavaksi muiden matkustajien joukosta.

CIA:n mukaan erityistarkastukseen joutuminen voi johtua esimerkiksi kiellettyjen tavaroiden tai aineiden kuljettamisesta tai siitä, että ”viranomainen epäilee, ettei kaikki ole matkustajassa kohdallaan”.

Raportin kohdassa ”Peitehenkilöllisyyden säilyttäminen – tapahtui mitä tahansa” annetaan esimerkkitapaus EU-maassa turvatarkastukseen joutuneesta CIA-agentista.

Agentin matkalaukusta oli löytynyt räjähdejäämiä lentokentällä ja hänet otettiin kuulusteltavaksi.

”Viranomaiset eivät kertoneet syytä tarkastukselle, mutta liian epämuodollinen asu yhdistettynä siihen, että agentti matkusti diplomaattipassilla, saattoi olla sen takana”, CIA:n raportissa todetaan.

Agentti ”kertoi viranomaisille peitetarinansa räjähteistä”. Sen mukaan hän oli ollut terrorisminvastaisessa koulutuksessa Washingtonissa. Agentti oli pysynyt tarinassaan tiukasta kuulustelusta huolimatta ja päässyt lopulta jatkamaan matkaansa.

Wikileaks huomauttaa, että esimerkki ja käytetty peitetarina herättävät kysymyksen siitä, mitä ihmettä CIA-agentti, jonka tavaroista löytyi räjähdejäämiä, teki todellisuudessa EU-maassa, ja miksi hänen annettiin jatkaa matkaansa.

CIA:n raportissa tarinaa pidetään hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka tärkeää on omata hyvin harjoiteltu ja uskottava peitetarina, jossa täytyy myös pysyä.

Tiedustelupalvelu neuvoo matkustavaa agenttia myös rakentamaan Internet-henkilöllisyyden peitetarinansa tueksi. Tähän voi kuulua esimerkiksi peitehenkilöllisyyttä tukevien Linkedin- ja Twitter-tilien luominen.

CIA:sta korostetaan, ettei agentin tule kantaa mukanaan mitään sellaisia laitteita, jotka on yhdistetty peitehenkilöllisyyden kanssa ristiriidassa oleviin käyttäjätileihin sosiaalisessa mediassa. Myös henkinen valmistautuminen rooliin on CIA:n mukaan tärkeää.

EU-valvonta on uhka

Toisessa CIA:n raportissa käsitellään liikkumista Euroopassa ja etenkin Schengen-alueella. Ohje on tarkoitettu ”ammattitaidostaan tarkoille operatiivisille matkustajille”. Wikileaksin mukaan tällä viitataan peitehenkilöllisyyden turvin matkustaviin salaisiin agentteihin.

Asiakirjassa käydään läpi useimmissa Euroopan maissa sovellettavia sähköisiä tieto- ja seurantajärjestelmiä ja niiden agenteille muodostamia uhkia.

Wikileaksin mukaan on selvää, että CIA pitää esimerkiksi biometrisen tunnisteen sisältäviä passeja uhkana. Schengen-alueella ei vielä vaadita biometrisiä tunnisteita amerikkalaismatkustajilta. Raportissa kuitenkin varoitetaan, että näin saattaa tapahtua jo vuonna 2015.

”Tämä kasvattaisi uhkatasoa”, raportissa todetaan.

Toistaiseksi CIA pitää salaisien agenttien suurimpana päänvaivana useissa Euroopan maissa käytössä olevaa VIS-järjestelmää. Sormenjälkidataa keräävä VIS pyrkii ehkäisemään useilla henkilöllisyyksillä matkustamista.

”CIA on järjestänyt presidentti George W. Bushin hallinnon aikana kidnappauksia EU-valtioissa, mukaan lukien Italiassa ja Ruotsissa. Nämä asiakirjat osoittavat, että CIA pyrkii vielä presidentti Barack Obaman aikanakin soluttautumaan EU:n rajojen yli ja suorittamaan salaisia operaatioita EU:n jäsenmaissa”, Wikileaksin perustaja Julian Assange kommentoi.

Lue CIA:n raportit kokonaisuudessaan tästä ja tästä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)