Verkkouutiset

”Brittien vaikutusvalta EU:ssa romahti muutamassa päivässä”

Komissaari jätti tehtävänsä ja huippukokous pidettiin ilman brittejä. Nyt mepitkin menettävät tehtäviään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian EU-kansanäänestyksestä on kulunut aikaa vain viikko, mutta jo nyt maan vaikutusvalta EU:ssa on romahtanut, arvioi EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.).

Merkkejä on useita. Ensin erosi Britannian EU-komissaari Jonathan Hill. Sitten EU-maiden päämiehet pitivät Brysselissä huippukokouksen ilman Britannian pääministeri David Cameronia.

Lisäksi tällä viikolla Britannian EU-parlamentaarikot eli mepit ovat alkaneet menettää asemiaan päätöksenteossa. Monet brittimepit ovat esimerkiksi irtisanoutuneet raportöörin tehtävistään.

Virkkunen sanoo, että he jatkavat muodollisesti täysipainoisina jäseninä EU-parlamentissa, mutta käytännössä heidän asemansa on heikko.

– Britit eivät samalla tavalla ole sitoutuneita. Ei ole mielekästäkään, että he olisivat viitoittamassa Euroopan tulevaisuutta koska he aikovat sen jättää, Virkkunen sanoo videohaastattelussa.

Raportööri tarkoittaa esittelijää, joka laatii EU-parlamentin mielipiteen komission lakiesitykseen.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on jo jakanut Hillin komissaarin tehtävät tämän kollegoille. Hill vastasi EU:n rahoitusvakaudesta.

Teoriassa on mahdollista, että Juncker nimittää Hillin tilalle jonkun toisen brittiläisen. Käytännössä se ei olisi mielekästä.

– Periaatteessa komissaarin paikkaa kuuluu kaikille (jäsenmaille), mutta mitään tehtäviä hänellä (brittikomissaarilla) ei olisi, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa avaimet ovat nyt briteillä. Ennen kuin uusi pääministeri on nimitetty, virallista eroilmoitusta tuskin tulee. Virkkunen toivoo nopeaa käsittelyä.

– Siitä kärsivät kaikki, mitä pitemmälle epävarma tulevaisuus jatkuu.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)