Verkkouutiset

Trident-ydinohjuksia Vanguard-luokan sukellusveneessä. / Royal Navy

Britannian ydinohjuskoe epäonnistui taas

Trident-ohjus putosi lähelle laukaisupaikkaansa Yhdysvaltain itärannikon edustalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian laivaston Trident-ohjuskoe epäonnistui toista kertaa peräkkäin.

HMS Vanguard -ydinsukellusvene oli matkannut koetta varten Yhdysvaltain Floridan edustalle. BBC:n ja the Sunin mukaan ballistisen ohjuksen rakettimoottorit eivät toimineet kunnolla, joten Trident putosi mereen lähelle laukaisupaikkaa.

– Se lähti sukellusveneestä, mutta polskahti veteen aivan heidän viereensä, Sun-lehden lähde kertoo.

Britannian ydinasepelote nojaa sukellusveneistä laukaistaviin Trident-ohjuksiin. Teknisiä ongelmia pidetään äärimmäisen kiusallisina sekä Britannialle että niitä valmistavalle amerikkalaiselle Lockheed Martin -yhtiölle.

Britannia on suorittanut ohjuskokeita vain harvakseltaan korkeiden kustannusten vuoksi. Yksi ohjus maksaa noin 20 miljoonaa euroa.

Britannian puolustusministeri Grant Shapps oli HMS Vanguardin mukana tammikuun 30. päivänä järjestetyllä koelaukaisulla. Tridenteissa ei ole taistelukärkeä harjoitusten aikana.

Edellinen ohjuskoe vuonna 2016 epäonnistui, kun HMS Vengeange -sukellusveneen ampuma Trident-ohjus harhautui pois kurssiltaan. Tämä käynnisti ohjuksen itsetuhomekanismin.

Britannian puolustusministeriö vakuuttaa tiedotteessa, että testi vahvisti silti maan ydinasepelotteen toimivuuden. Tridentia kuvaillaan yhdeksi maailman luotettavimmaksi asejärjestelmäksi, koska sillä on tehty yli 190 onnistunutta koelaukaisua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)