Verkkouutiset

Kuninkaallisen laivaston partiovene. / Royal Navy

Britannian laivasto lopettaa siirtolaispartiot Kanaalissa

Pienillä veneillä saapuvien siirtolaisten määrä on jatkanut kasvuaan hankkeesta huolimatta.

Britannian laivaston kerrotaan lopettavan ”supertakseiksi” mollatut partiointitehtävänsä Kanaalissa.

Maan sisäministeriö pyysi huhtikuussa puolustusministeriötä tukemaan rajavartiolaitoksen toimintaa siirtolaisten määrän kaksinkertaistuttua yli 20 000 henkilöön kuluvan vuoden aikana. Telegraph-lehden mukaan partioita tehtiin yhdellä suuremmalla aluksella, Wildcat-helikopterilla, kuudella nopealla partioveneellä ja kolmella kumiveneellä.

Siirtolaisia on pelastettu mereltä ja kuljetettu rannikolle vastaanottokeskuksiin hakemusten käsittelyä varten.

Monet kansanedustajat ovat arvostelleet hanketta ja huomauttaneet, ettei pienillä veneillä saapuvien siirtolaisten ja pakolaisten määrää ole saatu vähennettyä. Parlamentin alahuoneen puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Tobias Ellwoodin mukana laivastoa ei olisi pitänyt koskaan vetää mukaan rajavartiostolle kuuluvaan hankkeeseen.

– Laivasto on muutenkin venytetty aivan äärimmilleen tämänhetkisessä kriittisessä turvallisuustilanteessa, Ellwood sanoi Times-lehden mukaan.

Työväenpuolueen entinen asevoimaministeri John Spellar sanoo, ettei laivastolle annettu koskaan selkeää tehtävänantoa.

– Lopulta he vain tarjosivat supertaksipalvelun, joka perustui vuosisatoja vanhaan lakiin merihätään joutuneiden pelastamiseksi. Koko väliintulo oli tuhoon tuomittu alusta lähtien, John Spellar totesi.

Britannian hallituksen mukaan toimintaa oli tarkoitus jatkaa, kunnes riittävä ”pelotevaikutus” oli saavutettu ja pieniin veneisiin nojaavat kuljetusreitit olisi saatu tyrehdytettyä. Britannia on lisäksi maksanut kymmeniä miljoonia euroja Ranskalle siirtolaisten määrän vähentämisestä.

Salakuljettajien on kerrottu veloittavan Kanaalin ylityksestä yli 3 000 euroa matkustajaa kohden.

Uusimmat
MAINOS