Britannian hallitus on tiedottanut Britannian ja Saksan kehittävän 2000 kilometrin kantaman ohjuksia osana kahdenkeskistä Trinity House -puolustussopimusta.
Uusi kaukovaikutusjärjestelmä on tiedotteen mukaan yksi kaikkein kehittyneimmistä Britanniassa kehitetyistä asejärjestelmistä. Sen tarkoitus on suojata Britannian kansalaisia, parantaa Naton pelotetta ja vahvistaa Britannian ja Euroopan puolustussektoreita.
Lontoo ei paljastanut ohjuksesta mitään muita ominaisuuksia eikä projektin budjettia tai aikataulua. Britannian puolustusministeri John Healey ja Saksan puolustusministeri Boris Pistorius ilmoittivat yhteisestä kehityshankkeesta Berliinissä 15. toukokuuta. Ministerit keskustelivat myös yhteisestä torpedohankinnasta Boeing P-8 -merivalvontakoneisiin sekä Saksan brittivalmisteisten ponttoonisiltojen hankinnasta.
– Yhä vaarallisemmassa maailmassa Nato ja Euroopan liittolaiset pysyvät yhtenäisinä. Yhdessä Saksan kanssa me johdamme Ukrainan tukemista, Naton itärajan puolustamista ja investoimme yhdessä seuraavan sukupolven kykyihin, sanoi Healey.
Trinity House -sopimus allekirjoitettiin lokakuussa 2024 Lontoossa. Se on laatuaan ensimmäinen kahdenvälinen puolustussopimus Britannian ja Saksan välillä ja sisältää pitkän kantaman risteilyohjusten kehittämisen lisäksi muun muassa Rheinmetallin panssarivaunutuotantoa Britanniassa sekä yhteisharjoituksia Naton itärajalla.
Sopimus seurasi Britannian hallituksen päätöstä nostaa maan puolustusmenot 2,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta sen tunnistettua sotilaallisen valmiuden kriittisen merkityksen kasvaneen globaalin epävarmuuden aikana.