Verkkouutiset

Brexitin ympärillä kuohuu: Voisiko EU-ero jäädä toteutumatta?

Brittiministerien erot saivat Euroopan neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin pohtimaan jopa Brexitin peruuntumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittihallituksen rakoileminen sai aikaan vaihtelevia reaktioita maailmalla. Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tviittasi vihjaillen Britannian EU-eron peruuntumisesta.

– Poliitikkoja tulee ja menee, mutta heidän ihmisille luomansa ongelmat jäävät. Harmittelen vain sitä, että idea Brexitistä ei mennyt (David) Davisin ja (Boris) Johnsonin mukana. Mutta…kuka tietää?, Tusk kirjoittaa.

Tusk on useasti kritisoinut Britannian päätöstä erota EU:sta.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen painotti Twitterissä, että paras vaihtoehto molemmille osapuolille olisi Britannian pysyminen EU:n jäsenenä.

– Yli kaksi vuotta Brexit-äänestyksen jälkeen Britannia on edelleen sekaannuksen tilassa. Ero astuu voimaan maaliskuussa. Ei tästä hyvää sopimusta saada aikaan, mutta pitäisi saada sellainen josta olisi mahdollisimman vähän vahinkoa molemmille. EU-jäsenyys olisi paras vaihtoehto, meppi toteaa.

Britannian liberaalidemokraattien puheenjohtaja Vince Cable kannusti twitterissä ihmisiä liittymään Britannian EU-eroa vastustavaan kansanliikkeeseen.

Cablen mukaan viimeistään Johnsonin ero tuhosi konservatiivipuolueen mahdollisuudet ajaa EU-eroa yhtenäisenä.

Johnson saa myös kiitosta eropäätöksestään erityisesti muilta konservatiivipuolueen edustajilta. Konservatiivipuolueen Zac Goldsmith ylistää Boris Johnsonin päätöstä Twitterissä.

– Hän ei olisi koskaan halunnut erota yhdestä valtion korkeimmista viroista. Se, että hän teki niin, osoittaa miten paljon hän arvostaa kansanäänestyksen tulosta, Goldsmith kirjoittaa.

EU-erosta vastannut ministeri David Davis erosi virastaan sunnuntaina. Ulkoministeri Boris Johnson ilmoitti erostaan maanantai-iltapäivällä.

Davis ei hyväksy Johnsonin eroa. Davisin mukaan EU-erosta vastaavan ministerin tehtävä on keskeinen Brexitin valmistelussa, joten hän koki parhaaksi erota, sillä ei jakanut pääministerin kanssa samaa näkemystä erosta.

– Minun olisi pitänyt esittää asia alahuoneelle. Minun olisi pitänyt esittää asia Euroopalle. Minun olisi pitänyt olla sellaisen esityksen puolustaja, johon en itse usko, se ei toimi.

Davisin mielestä ulkoministerin pesti ei ole EU-eron suunnittelussa niin keskeinen, että Johnsonin olisi kannattanut erota.

Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa tyytymättömiä pääministeri Theresa Mayn uusimpaan perjantaina julkaistuun Brexit-linjaukseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)