Verkkouutiset

UBS-pankki: Brexit on jo vienyt brittitaloudesta kaksi prosenttia

Yritykset siirtävät toimintojaan pois Britanniasta Brexitin takia.

Brexit eli Britannian EU-ero vaikuttaa Britannian talouteen jo nyt, vaikka maa eroaa EU:sta vasta ensi maaliskuun lopussa. Näin arvioi sveitsiläispankki UBS.

– Britannian bruttokansantuote on jo 2,1 prosenttia pienempi kuin mitä se olisi ilman Brexitiä, sanovat UBS:n ekonomistit Pierre Lafourcade, Arend Kapteyn ja John Wraith.

Heidän selvityksensä mukaan investoinnit jäävät 4 prosenttia ja kulutus 1,7 prosenttia pienemmiksi. Inflaatio puolestaan on kohonnut 1,5 prosenttia korkeammaksi kuin ilman Brexitiä. Punnan kurssi on 12 prosenttia matalampi.

UBS:n ekonomistit päätyivät arvioonsa vertaamalla Britannian talouden kehitystä muihin OECD-maihin.

Britannian talous on kuitenkin kasvanut Brexit-kansanäänestyksen jälkeen. Osittain tämä johtuu maailmantalouden nopeasta kasvusta. Ilman maailmantalouden vetoapua Brexitin vaikutus näkyisi Britanniassa selvemmin, UBS arvioi.

He vertaavat tulostaan myös niihin arvioihin, joita Britanniassa tehtiin ennen Brexit-kansanäänestystä. Talouden kutistuminen 2,1 prosentilla vastaa optimistisia arvioita.

– Mutta Britannia ei ole edes eronnut vielä EU:sta.

UBS-tutkimuksesta uutisoivat muun muassa Business Insider ja CNBC.

Britannia ja EU neuvottelevat parhaillaan siitä, millä ehdoilla Britannia eroaa ja millä ehdoilla keskinäiset suhteet jatkuvat eron jälkeen. Neuvottelujen takarajaksi on asetettu marraskuun puoliväli, jotta sopimus ehditään hyväksyä EU-maiden parlamenteissa ennen maaliskuun lopun eropäivää.

Jos neuvottelut kariutuvat, Britannia ja EU käyvät jatkossa kauppaa Maailman kauppajärjestö WTO:n ehdoilla. Käytännössä se merkitsee uusien tullimuurien kohoamista osapuolten välille.

Eräät yritykset ovat jo siirtäneet toimintojaan pois Britanniasta Brexitin vuoksi. Viime viikolla elektroniikkayhtiö Panasonic ilmoitti siirtävänsä Euroopan-pääkonttorinsa Lontoosta Amsterdamiin. Halpalentoyhtiö Easyjet ilmoitti, että sen lentäjät käyttävät jatkossa saksalaisia ja itävaltalaisia lentolupakirjoja britannialaisten sijaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)