Verkkouutiset

Ben Zyskowiczin huima monologi: ”Kuka pysäyttää Vladimir Putinin?”

Konkarikansanedustajan alustus sai kokoomusväen haukkomaan henkeään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz lämmitti kokoomuksen risteilyväkeä Venäjä-analyysillään. Zyskowicz alusti Mestarit Areenalla -tilaisuudessa, jossa turvallisuustilanteesta keskustelivat konkariedustajat Kimmo Sasi, Pertti Salolainen ja Zyskowicz.

Ben Zyskowiczin esitys jakautui kolmeen kohtaan: Venäjän toimien tuomitsemiseen, pakotepolitiikan puolustamiseen ja tulevaisuusskenaarioon. Yleisö keskeytti esityksen useasti aplodeilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Venäjän toimintaa Ukrainassa ei pidä eikä voi hyväksyä. Venäjä on rikkonut tekemiään kansainvälisiä sopimuksia, Venäjä on hyökännyt suvereeniin naapurimaahan, loukannut alueellista koskemattomuutta ja ryövännyt Krimin niemimaan. Laukauksia ei juurikaan ole tarvittu, mutta sotilaallisen operaation kautta Krimin niemimaa on ryövätty. Venäjä on sen jälkeen aseistanut, yllyttänyt, lietsonut ja suoraan myös osallistunut kapinaan Itä-Ukrainassa, Zyskowicz kuvasi.

Zyskowiczin mukaan länsi ei voi katsoa sivusta Venäjän toimintaa. Hän tunnusti, etteivät pakotteet ole erityisen hyvää politiikkaa, mutta vielä pahempaa olisi olla tekemättä mitään.

Zyskowicz tyrmäsi Suomessakin esiintyneet arviot tai vihjailut, että EU:n itälaajentuminen jollain tavalla oikeuttaisi Venäjän toiminnan.

– Jotkut moittivat EU:n politiikkaa, itälaajentumista ja sanovat, että siinä on tehty virheitä. Varmasti on tehty virheitä, mutta pointti on se, että oli EU tehnyt siinä virheitä tai ei, niin EU:n mahdollisilla virheillä ei pidä oikeuttaa Venäjän toimia. EU ei ole rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, ei ole loukannut alueellista koskemattomuutta, se ei ole hyökännyt Ukrainaan.

– Suomalaisessa keskustelussa pitää tehdä selväksi, että Venäjän toimintaa ei pidä hyväksyä, ei lainkaan. Mutta Suomessakin käydään keskustelua, jossa pyritään EU:n toiminnalla oikeuttamaan tai perustelemaan Venäjän toimintaa Ukrainassa.

Mikä on Putinin tavoite?

Zyskowicz kysyi, mitä Venäjä aikoo seuraavaksi. Hän arvioi, ettei vastausta välttämättä löydy edes Kremlistä.

– Se on selvää että Venäjä pyrkii palauttamaan suuruutensa, muiden maiden pelon Venäjää kohtaan.

– Pidän selvänä, että Venäjän minimitavoite on se, että Ukraina ei voisi täysin vapaasti päättää tulevaisuudestaan. Maksimitavoitetta en tiedä.

– Olen kuitenkin tullut siihen käsitykseen, että jos muu maailma ei ole rajaamassa jollain tavalla Venäjän toimintaa, niin Venäjä (Vladimir) Putinin johdolla jatkaa tätä aggressiotaan niin pitkään kuin sitä on mahdollista tehdä ilman, että joutuu hankaliin hakauksiin muun maailman kanssa.

Kokoomusväki sai seuraavaksi kuulla, miten Zyskowicz näki analogian nykyisen Venäjän ja 20- ja 30-luvun Saksan välillä. Molemmissa tapauksissa nöyryytys, heikko johto ja talousvaikeudet vaihtuivat uuteen hallintoon, joka halusi palauttaa kunnian päivät. Saksassa uusi johtaja oli Adolf Hitler ja Venäjän Vladimir Putin.

– Olen erittäin huolissani. Olen verrannut tilannetta 20- ja 30-luvun Saksaan. Saksa hävisi ensimmäisen maailmansodan, Saksa koki nöyryytyksen Versaillesin rauhassa, Weimarin tasavalta oli heikko. Sitten löytyi uusi johtaja, joka lupasi palauttaa Saksan suuruuden, lupasi palauttaa muiden kunnioituksen Saksaa kohtaan, liitti sudeettialueet Saksaan. Loppu on historiaa.

– Venäjän tilanteessa on paljon analogiaa. Neuvostoliito hävisi kylmän sodan, Venäjä koki, että 1990-luku oli nöyryytyksen aikaa taloudellisesti ja muutenkin. Sen jälkeen tuli uusi regiimi vuosituhannen vaiheessa. Ja tapahtui aivan sama: on luvattu palauttaa Venäjän suuruus ja aivan samalla tavalla kuin Saksassa, nationalismi myy hyvin. Aivan kuin Saksassa, kaikki tiedotusvälineet ovat valtion hallussa. Siellä valehdellaan omalle kansalle, siellä valehdellaan maailmalle. Tilanne on erittäin huolestuttava.

Kokoomuskonkarin loppukiteytys ei jättänyt täyttä seminaarisalia kylmäksi.

– Lopetan esitykseni dramaattiseen kysymykseen: kuka pysäyttää Vladimir Putinin?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)