Verkkouutiset

Portieeri tarkastaa koronapasseja Helsingissä. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Ben Zyskowicz: Pääministerin puhe käsittämätöntä

Kokoomusedustaja vaatii koronapassille jatkoaikaa ja käyttöalan laajennusta.

– Jos koronapassi olisi otettu käyttöön Kokoomuksen vaatimuksen mukaisesti jo loppukeväästä, maamme rokotekattavuus olisi tällä hetkellä yli 80 prosenttia. Käsittämätöntä, että pääministeri (Sanna) Marin (sd.) sanoo tänäkin päivänä, että koronapassia ei olisi tullut ottaa käyttöön jo kesällä, toteaa kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) viitaten pääministerin haastattelutuntiin sunnuntaina.

– Nyt sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoo, että hallituksen pitää pian päättää, jatketaanko koronapassin käyttöä ensi vuonna. Ei luulisi olevan kovin vaikea päätös. Totta kai jatko tarvitaan. Miten ensi kesälle voidaan valmistella ja järjestää esimerkiksi konsertteja, kun ei ole tietoa mahdollisista uusista rajoituksista ja siitä, että ne voidaan tarvittaessa ohittaa koronapassilla, Zyskowicz jatkaa.

Hänen mielestään koronapassin voimassaolon jatkamisen yhteydessä sen käyttömahdollisuutta tulee laajentaa.

– Passin ei tule olla nyt hyväksytyssä laajuudessaan käytettävissä vain rajoitustilanteissa. Miksi esimerkiksi tapahtumayrittäjä epidemian jatkuessa ei voisi halutessaan vapaaehtoisesti parantaa tilaisuutensa terveysturvallisuutta ja asiakkaiden halukkuutta osallistua tapahtumaan vaatimalla koronapassia, vaikka mitään rajoituksia ei olisi sillä hetkellä voimassa, Zyskowicz kysyy.

Hän tiedustelee, onko tässäkin kyse niistä surullisen kuuluisista perustuslaillisista ongelmista?

– Olisiko tämä muka perustuslain kieltämää syrjintää terveydentilan perusteella? Miksi sitten esimerkiksi ravintoloiden korotettu sisäänpääsyikäraja ei ole perustuslain samassa momentissa kieltämää syrjintää iän perusteella? Vai onko sekin perustuslain vastaista, mutta aina valppaat perustuslakiasiantuntijamme eivät ole sitä (vielä) huomanneet?

Zyskowiczin mukaan nykyinen oikeustila koronapassin vapaaehtoisesta käyttämisestä ilman rajoitusmääräyksiä on epäselvä.

– Kannustankin sellaista tapahtumajärjestäjää, joka katsoo tilaisuuden onnistuneen järjestämisen välttämättä edellyttävän koronapassin käyttöönottoa, asettamaan passin edellytykseksi sisäänpääsylle. Näin ilmeisesti saisimme oikeuslaitoksesta ratkaisun nykytilanteeseen. Tätä tarvitaan, ellei hallitus laajenna passin käyttömahdollisuutta esitetyn mukaisesti, hän sanoo tiedotteessaan.

Uusimmat

Kesko ostaa kauppakeskuksen

Tavoitteena on jatkaa Espoon keskuksessa käynnistettyä kaupallisten palveluiden kehitystyötä.

MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)