Verkkouutiset

Belgia antoi terveelle 24-vuotiaalle oikeuden eutanasiaan

Fyysisesti terve 24-vuotias nainen saa tehdä lääkärin avustaman itsemurhan Belgiassa.

Naisen on katsottu täyttävän eutanasian eli armomurhan edellytykset, vaikka hänellä ei olekaan mitään fyysistä sairautta, joka uhkaisi hänen henkeään.

Laura-niminen nainen kärsii belgialaismediaan viittaavan Newsweekin mukaan kuitenkin masennuksesta ja itsetuhoisista ajatuksista, jotka ovat vaivanneet häntä lapsuudesta lähtien.

Nainen on ollut mielisairaalasta 21-vuotiaasta lähtien ja yrittänyt myös toistuvasti itsemurhaa. Hänet surmataan tappavalla lääkeruiskeella.

”Kuolema ei tunnu minusta valinnalta. Jos minulla olisi vaihtoehto, valitsisin siedettävän elämän, mutta olen tehnyt kaikkeni enkä ole onnistunut”, Laura kommentoi medialle.

Belgia laillisti eutanasian vuonna 2002. Lain mukaan lääkärit voivat “auttaa potilaita” päättämään elämänsä, jos he ilmaisevat vapaasta tahdostaan halunsa kuolla ja kärsivät sietämättömistä kivuista. Belgian lisäksi eutanasia on laillista Hollannissa, Kolumbiassa ja Luxemburgissa. Helmikuussa Belgiasta tuli ensimmäinen maa, joka salli eutanasian ilman ikärajaa tappavasta sairaudesta kärsiville lapsille. Hollannissa ikäraja on 12.

Vuonna 2012 1 432 ihmistä käytti Belgiassa oikeuttaan lääkärin avustamaan itsemurhaan. Vuonna 2013 luku oli 1 807 ja määrän kerrotaan kasvavan. Yli puolet viime vuonna näin kuolleista olivat Newsweekin mukaan yli 70-vuotiaita. Yhä useammat ihmiset ovat vaatineet oikeutta armomurhaan viitaten masennukseen laissa määriteltynä ”sietämättömänä kipuna”.

Uusimmat
MAINOS