Verkkouutiset

”Baijerissa sekasorto” – hajoaako Saksan hallitus kahden viikon kuluttua?

CSU ja SPD kokivat Baijerissa rökäletappion, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia koko liittotasavallan politiikkaan.

Saksan suuren koalition kolmesta puolueesta CSU ja SPD kärsivät kovan tappion Baijerin sunnuntaisissa osavaltiovaaleissa.

Myös liittokansleri Angela Merkelin CDU pelkää kannatuskatoa, kun edessä on Hessenin osavaltiovaalit kahden viikon kuluttua. Alustavat mielipidetutkimukset eivät povaa hyvää tulosta CDU:lle.

Merkelin kristillisdemokraattien sisarpuolue CSU menetti yksivaltaisen asemansa Baijerin parlamentissa. CSU on hallinnut Baijeria 60 vuotta. Nyt puolue sai vain 37,2 prosentin kannatuksen, joka tippui 10,5 prosenttiyksikköä neljän vuoden takaisista vaaleista.

Myös demarit kokivat murskatappion. Kannatus putosi 10,9 prosenttiyksikköä 9,7 prosenttiin. Vihreät puolestaan sai huipputuloksen ja nousi 17,5 prosentin kannatuksella toiseksi suurimmaksi puoleeksi.

Oikeistopopulistinen vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) sai 10,2 prosentin kannatuksen.

Kohti Hessenin vaaleja

Saksalaislehdet kommentoivat tuoreeltaan sunnuntain vaaleja:

Frankfurter Allgemeinen mukaan Baijerissa vallitsee sekasorto. Neuvottelut hallituksen muodostamiseksi käydään poliittisessa ympäristössä, joka on täysin muuttunut. Pölyn laskeuduttua vaalien jälkeen Baijerissa ehkä oivalletaan, että koalitiohallitukset ovat normaalikäytäntö Saksassa.

Neue Osnabrücker Zeitungin mukaan CSU:n ja SPD:n dramaattisen huonoista tuloksista huolimatta Baijerin vaalit seuraa pohjimmiltaan muun Saksan ja Euroopan yhteiskuntapoliittista kehityssuuntaa. Yhteiskunnan keskusta ei enää äänestä ensisijaisesti kansanpuolueita. Baijerissa poliittista keskustaa edustava joukko on hajautunut ja muodostuu vihreistä, paikallisesta Freie Wähler -puolueesta, SPD:stä ja CSU:sta.

– Hallituspuolueiden välinen aselepo kestää toistaiseksi kahden viikon kuluttua järjestettäviin Hessenin osavaltiovaaleihin saakka. Sen jälkeen Merkelin ja sisäministeri, puoluejohtaja Horst Seehoferin (CSU) tilanne voi käydä epämukavaksi.

Berliner Morgenpost korostaa, että suuren koalition (CDU/CSU ja SPD) taival ei ole ollut alun alkaenkaan helppo ja nyt se muuttuu entistä vaikeammaksi. Iso osa demareista lähti mukaan yhteishallitukseen kristillisdemokraattien kanssa vasten tahtoaan. Puolueeseen kohdistuu valtava paine löytää mahdollisimman nopeasti tie ulos kohtalokkaasta liitosta.

– Liittokanslerin pitää jälleen painia huonojen uutisten kanssa. Järistys Baijerissa muodostaa paineaaltoja, jotka kohdistuvat Merkelin puolueeseen. Sisarpuolueen huono tulos tarkoittaa sitä, että Merkelin poliittinen ura voi pian loppua.

Syöksykierre

Hallituspuolueiden kerrotaan olevan syöksykierteessä, joka alkoi viime kesän hallituskriisistä. CDU:n ja sisarpuolue CSU:n välit ovat tulehtuneet. CSU on kritisoinut voimakkaasti Merkelin johtaman CDU:n pakolaispolitiikkaa. Lisäksi monet CSU:n jäsenet ja poliitikot syyttävät Merkelin hallitusta ja sisäministeri Seehoferia puolueen huonosta tuloksesta Baijerissa.

Siten Merkelin ja Seehoferin urat voivat olla katkolla Hessenin vaaleissa kahden viikon kuluttua, jos CDU hallituskumppaneineen kärsii tappion.

Myös SPD:n rivit ovat olleet sekaisin siitä lähtien, kun puoluejohto päätti lähteä mukaan suureen koalitioon CDU/CSU:n kanssa. Suuri osa demareista vastusti tätä, mutta puoluejohto runnoi päätöksen läpi. Paine irtaantua mahdollisimman pian hallituskoalitiosta kasvoi entisestään Baijerin vaalitappion vuoksi.

Paine voi kasvaa sietämättömäksi, mikäli myös Hessenin vaalit menevät penkin alle. Silloin myös demarit saattavat joutua etsimään itselleen uuden puheenjohtajan.

Villeimpien media- ja asiantuntijalausuntojen mukaan Saksassa voidaan joutua järjestämään ennenaikaiset vaalit, jos hallituspuolueiden sekasortoinen tilanne jatkuu ja yhteenlaskettu kannatus laskee edelleen.

Uusimmat
MAINOS