Verkkouutiset

Backman: Olen viestittänyt ryhmän sopeutusnäkemyksen Urpilaiselle

SDP:n eduskuntaryhmässä ei kannateta konkreettisten sopeutuspäätösten tekemistä seuraavalle vaalikaudelle. Sopeutustoimien jaksottamista kuitenkin kannatetaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backmanin mukaan demariryhmä ei kannata seuraavan hallituksen käsien sitomista suuruusluokaltaan miljardiluokan konkreettisiin päätöksiin. Sopeutuksen jaksottamisen puolesta kuitenkin liputetaan.

– Minun pitää eduskuntaryhmän puheenjohtajana kuvata niitä tuntoja, joita on eduskuntaryhmässä. Sen olen viestittänyt sekä puolueen puheenjohtajalle että myöskin hallituksen suuntaan, Backman toteaa Verkkouutisille.

Sekava linja?

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen on todennut kannattavansa kiritystoimien jaksottamista useammalle vuodelle. Urpilaisen kanta siihen, voidaanko ensi vaalikaudelle ulottuvista sopeutustoimista päättää tällä vaalikaudella, on kuitenkin yhä auki. Hän on parhaillaan Brysselissä EU:n valtiovarainministerien kokouksessa.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen asiantuntijaryhmä esitti viime viikolla valtiontalouden velkaantumisen taittamiseksi vaadittujen noin kolmen miljardin sopeutustoimien jaksottamista vuosille 2015–2017. Työryhmän mielestä jaksottaminen edellyttää, että hallitus täsmentää ja päättää sopeutustoimista maaliskuun kehysriihessään.

Backman sanoi Nykypäivän haastattelussa vielä tammikuun lopulla, että päätökset sopeutustoimista voitaisiin tehdä nyt, mutta toteutus jaksotettaisiin seuraavalle vaalikaudelle. Backman laittaa ristiriitaiset lausunnot nyt savolaisuutensa piikkiin.

SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen kertoi perjantaina Verkkouutisille, että puolueessa suhtaudutaan varauksella Hetemäen työryhmän esitykseen.

– Olemme sitä mieltä, ettei tämä hallitus voi tehdä päätöksiä seuraavan hallituksen puolesta, Paananen sanoo Verkkouutisille.

Demokratiaongelma?

Backmanin mielestä luottoluokittajille olennaisin on viesti siitä, että suomalaiset puolueet ovat sitoutuneet velkaantumisen taittamiseen – eivät yksityiskohtiin.

– Tässä on vaalit välissä. Jos joku on sitä mieltä, että kansalaisten oikeutta päättää seuraavasta hallituksesta ja sen hallituksen ohjelmasta voidaan jotenkin etukäteen sitoa, niin ollaan oudossa kansanvallassa, Backman sanoo.

Samoilla linjoilla on SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtman.

– Ajatus siitä, että nykyinen eduskunta tekisi hallituspuolueiden voimin budjettilakeja vuosille 2017 ja 2018, niin kyllähän siihen kiistatta liittyy ongelmia, jos sitä katsoo demokraattisesta ja jonkin verran myös talouspoliittisesta näkökulmasta, Lindtman sanoo Verkkouutisille.

Kokemus on osoittanut, että taloustilanne voi muuttua nopeasti, hän muistuttaa.

– Herää kysymys, että sopiiko tällainen suunnittelutalous nykyiseen nopeasti muuttuvaan maailmaan, Lindtman toteaa.

Oppositio mukaan

Backman vetoaa oppositioon, jonka on määrä kertoa kantansa pääministerin yhteistyökutsuun keskiviikkoon mennessä.

– Opposition kannalta ei ole fiksua, että tilanne ajautuisi siihen, että luottoluokittajat muuttavat Suomen luottokelpoisuutta, ja seuraava hallitus joutuu sen takia leikkaamaan taas satoja miljoonia enemmän korkokulujen kasvaessa, Backman toteaa.

Backmanin mukaan SDP:ssäkin voidaan arvioida uudelleen konkreettisten sopeutuspäätösten tekemistä vielä tällä vaalikaudella, jos oppositio saadaan mukaan.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on kutsunut opposition neuvotteluun valtiontalouden tilasta. Helmikuun lopulle kaavaillun aivoriihen tavoitteena on kartoittaa keskustan ja perussuomalaisten näkemyksiä sopeutuksen mahdollisesta jaksottamisesta.

– Mielestäni pääministerin viesti oppositiolle oli hyvin vakava ja isänmaallinen. Isänmaata voi palvella myös oppositiosta, erityisesti sellaisissa tilanteissa, jossa on pitkän linjan kansakunnan käänteentekevistä asioista kysymys, Backman sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)