Verkkouutiset

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja arvostelee työnantajia kaksilla rattailla ajamisesta. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Ay-johtaja arvostelee työnantajia kaksilla rattailla ajamisesta

Turja Lehtosen mukaan työmarkkinatoimintaa harjoitetaan sumuverhon takana.

Työnantajat ajavat kaksilla rattailla sopimusneuvotteluissa, arvostelee Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen AlfaTV:n kolumnissaan. Ay-johtaja osoittaa kritiikkinsä etenkin Elinkeinoelämän keskusliitolle, joka irtisanoutui työehtosopimustoiminnasta 2017.

Vientivetoista työmarkkinamallia ei tällä kierroksella syntynyt, Lehtonen kirjoittaa. Liitot neuvottelevat palkoista ja työehdoista nyt omista lähtökohdistaan.

Lehtonen kirjoittaa nyt ihmettelevänsä EK:n toimintaa.

–  Vaikka toisin väitetään, työnantajapuoli on tälläkin kierroksella harjoittanut tai ainakin yrittänyt harjoittaa voimakasta koordinaatiota. Minua hämmästyttää täysin kaksilla rattailla ajaminen, hän kirjoittaa.

– Miksi ei olla avoimesti työmarkkinatoiminnassa, kun joka tapauksessa sitä harjoitetaan ikään kuin sumuverhon takana? Kenties tähän liittyy halu vältellä vastuuta?

Lehtonen kritisoi myös Keskuskauppakamaria sekä Suomen Yrittäjiä ”ladun varresta huutamisesta”.

– Yleinen mantra näillä järjestöillä tuntuu olevan, että työmarkkinat ovat jäykät ja vanhanaikaiset. Paikallisen sopimisen laajentaminen myös kuuluu näiden sanavarastoon, mutta konkreettiset esitykset ovatkin kovin vähissä, hän kirjoittaa.

Lehtonen vakuuttaa ay-liikkeen olevan valmis ”tasapuoliseen sopimiseen”. Nyt hän odottaa kiinnostuksella kevään muita sopimusneuvotteluja.

– Tie on auki jokaiselle osapuolelle neuvotella haluamansa sopimukset sivuille vilkuilematta.

Uusimmat
MAINOS