Verkkouutiset

”Autoveron alentaminen pitää ulottaa myös moottoripyöriin”

Kokoomuksen Raija Vahasalon mielestä myös moottoripyörien veroa tulisi alentaa.

– Autovero rankaisee motoristeja paljon kovemmin kuin autoilijoita, vaikka moottoripyörien hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin autojen. Tämä ei ole millään lailla perusteltua tai kohtuullista. Motoristeja pitää kohdella samalla tavalla kuin autoilijoita, kokoomuksen kansanedustaja Raija Vahasalo toteaa tiedotteessaan.

Vahasalon mukaan verotus asettaa autoilijat ja motoristit epätasa-arvoiseen asemaan. Vahasalo on jättänyt kirjallisen kysymyksen asiasta.

– Autojen verotusta on laskettu jatkuvasti, mutta moottoripyörien verotus on pysynyt samana. Tasapuolisuuden vuoksi alentamisen pitäisi koskea myös motoristeja, Vahasalo toteaa tiedotteessaan.

Moottoripyöriä verotetaan porrastetusti moottorin iskutilavuuden mukaan. Autoja verotetaan ajoneuvon yleisen vähittäismyyntihinnan ja hiilidioksidipäästöjen mukaan. Tämä tarkoittaa Raija Vahasalon mukaan käytännössä sitä, että uudesta moottoripyörästä joutuu maksamaan huomattavasti korkeampaa veroa kuin vastaavan päästötason autosta.

Moottoripyörien verotuksen laskeminen on Raija Vahasalon tärkeää myös ympäristön kannalta. Uudet moottoripyörät saastuttavat huomattavasti vähemmän kuin autot ja auttavat näin ollen myös ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamisessa.

– Mikäli moottoripyörien verotuksessa huomioitaisiin hiilidioksidipäästöt, se kannustaisi hankkimaan uudempia, vähemmän saastuttavia moottoripyöriä. Tämä olisi ilmaston kannalta tärkeää ja asettaisi motoristit tasavertaiseen asemaan autoilijoiden kanssa, Vahasalo toteaa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)