Verkkouutiset

Autonromut odottavat murskausta autokierrätysyritys toimipisteellä Vantaalla. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Yli 100000 autoa kierrätykseen viime vuonna

Romutettavasta autosta päätyy kiertoon 95 prosenttia.

Viime vuonna Suomessa kierrätettiin yhteensä 106[nbsp]388 ajoneuvoa eli kasvua oli 33 prosenttia. Näistä henkilöautoja oli 97[nbsp]068, joka on 34 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020, kertoo Autoalan tiedotuskeskus.

Syynä kasvuun ovat metallien maailmanmarkkinahintojen nousun lisäksi tietoisuuden lisääntyminen esimerkiksi valtion romutuspalkkion myötä. Lisäksi kuluttajille suunnattua informaatiota kierrätyksestä lisättiin ja parannettiin niin sosiaalisen median kanavien kuin perinteisen digi- ja paperimediankin kautta.

Autokierrätys on merkittävä osa autokannan uudistumista. Autokannan uudistumisen näkökulmasta autojen pitäisi kiertää autokannassa entistä nopeammin. Autojen keskimääräinen romutusikä on Suomessa jo yli 21 vuotta.

– Vastaavasti esimerkiksi muissa pohjoismaissa romutusikä on keskimäärin 16–18 vuotta. Tätä kohti tulisi Suomenkin ehdottomasti pyrkiä, sanoo Suomen Autokierrätys Oy:n toimitusjohtaja Juha Kenraali.

Tuoreempi autokanta korreloi voimakkaasti vähäpäästöisyyden lisäksi myös liikenneturvallisuuden kanssa.

Autojen maahantuojat huolehtivat autojen kierrätyksestä tuottajayhteisönsä Suomen Autokierrätyksen kautta. Autosta päätyy kiertoon 95 prosenttia. Autosta saatava metalli voidaan käyttää uudestaan teollisuuden raaka-aineena.

– Hukkaan ei mene juuri mitään ja ympäristö kiittää, sanoo Kenraali.

Uusimmat
MAINOS