Verkkouutiset

Autoilijoiden on oltava korostetun varovaisia varsinkin koulujen lähellä liikkuessaan. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Autoilijat tarkkoina – koululaiset liikenteessä ensi viikolla

Koulujen alku tuo liikenteeseen taas suuret joukot kokemattomia tienkäyttäjiä.

Uusi lukuvuosi alkaa lähes kaikissa peruskouluissa ensi viikolla. Koululaisten palatessa liikenteeseen ajoneuvojen kuljettajien on oltava erityisen tarkkoja, sillä mukana on itsenäistä liikenteessä liikkumista vasta opettelevia ekaluokkalaisia, toteaa Autoliitto.

Koulujen alku tuo liikenteeseen taas suuret joukot kokemattomia tienkäyttäjiä, joiden huomio on usein muualla kuin liikenteen tarkkailussa.

Oman haasteensa tuo myös aloittelevien koululaisten pieni koko. Lapsen korkeudelta havainnoitaessa jää herkästi olennaisia asioita havaitsematta ja toisaalta pieni lapsi jää ajoneuvojen kuljettajien näkökulmasta katsottuna herkästi piiloon esimerkiksi pysäköityjen autojen tai kasvillisuuden taakse.

– Autoilijoiden on oltava nyt korostetun varovaisia varsinkin koulujen lähellä liikkuessaan. Ajonopeus on sovitettava sellaiseksi, että auton saa pysäytettyä, jos lapsi juoksee yllättäen eteen. Sanomattakin on selvää, että kaikki keskittyminen pitää olla liikenteessä eikä esimerkiksi kännykän käytössä, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen korostaa.

Tarkkana suojateiden läheisyydessä

Suojateiden läheisyydessä on aina valmistauduttava pysähtymään, sillä tieliikennelakikin velvoittaa antamaan suojatietä ylittävälle jalankulkijalle tietä. Jos toinen auto on pysähtynyt tai hiljentämässä vauhtia suojatietä lähestyessään, pitää hälytyskellojen jo soida.

– Esimerkiksi kaksikaistaisella tiellä, jolla on yksi kaista molempiin suuntiin, suojatielle pyrkivän lapsen suunnasta katsottuna vasemmalta lähestyvän auton pysähtyessä ennen suojatietä, myös oikealta tulevan auton on ehdottomasti huomattava pysähtyä, Vesalainen toteaa.

Mikäli samaan ajosuuntaan on useampia kaistoja, on pidettävä mielessä, ettei suojatien eteen pysähtynyttä autoa saa ohittaa pysähtymättä, vaikka suojatiellä ei ketään olisikaan.

– Myös ensimmäisenä tietä antavan ajoneuvon kuljettaja voi tällaisessa paikassa parantaa tilanteen turvallisuutta hiljentämällä vauhtia ajoissa ja pysähtymällä reilusti, jopa parikymmentä metriä ennen suojatietä. Tällöin viereistä kaistaa ajavan mahdollisuudet nähdä suojatielle paranevat huomattavasti, Vesalainen muistuttaa.

Uusimmat
MAINOS