Verkkouutiset

Kun polttopiste osuu herkästi syttyvään materiaaliin, vaarana on usein huomaamatta ja salakavalasti kehittyvä tulipalo. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Aurinko voi sytyttää nämä esineet tuleen

Lasi- ja muoviesineitä ei tule jättää auringonpaisteeseen, Tukes varoittaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa jättämästä lasi- ja muoviesineitä auringonpaisteeseen.

Tukesin tietoon on tullut tapauksia, joissa auringonvaloon jätetty esine on muodostanut polttopisteen ja sytyttänyt lähistöllä olevaa paloherkkää materiaalia tuleen. Polttopisteen on voinut muodostaa esimerkiksi vedellä täytetty kastelupallo tai juomakannu, peili tai vaikkapa silmälasit.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Esineet ovat sytyttäneet lähellä olevia istutuksia, paperia tai jopa kalusteita tuleen. Tukesin mukaan kotona ja mökillä kannattaa olla tarkkana ja kerätä tällaiset esineet pois auringosta, jotta paloilta vältyttäisiin.

Kun polttopiste osuu herkästi syttyvään materiaaliin, vaarana on usein huomaamatta ja salakavalasti kehittyvä tulipalo.

– Polttopisteen voi muodostaa esimerkiksi kupera valoa heijastava esine, josta heijastuvat auringonsäteet keskittyvät pienelle alueelle esineen lähelle. Normaalit kodinesineet aiheuttavat vaarallisen polttopisteen yleensä vain esineen välittömään läheisyyteen, sanoo Tukesin ylitarkastaja Jere Heikkinen tiedotteessa.

Tyypillisiä polttopisteen aiheuttavia esineitä ovat esimerkiksi vedellä täytetyt juomakannut ja muut astiat, pyöreät koriste-esineet, silmälasit tai suurentavat peilit. Herkästi syttyviä materiaaleja näiden esineiden lähellä ovat esimerkiksi kuivat istutukset tai lehdet, tekstiilit, pahvit ja paperit.

Polttopisteen aiheuttamat vauriot esimerkiksi pihapöydässä voivat ulkonäöltään muistuttaa savukkeen polttamia jälkiä, eikä niitä siksi aina osata yhdistää vaurion varsinaiseen aiheuttajaan.

– Erityisen korkean riskin tuotteita ovat kasteluvahteina käytettävät kastelupallot, koska niiden on tarkoitus huolehtia kasvien vedensaannista asukkaan poissa ollessa. Tällaisessa tilanteessa paikalla ei välttämättä ole ketään havaitsemassa alkavaa tulipaloa, Heikkinen varoittaa.

Huolellisuus on tarpeen palovaaran välttämiseksi. Kerää kirkkaat lasit ja muoviesineet pois auringosta aina käytön jälkeen. Huolehdi myös siitä, että esimerkiksi ikkunalaudoilla ja muualla suorassa auringonpaisteessa ei säilytetä silmälaseja tai pyöreitä heijastavia koriste-esineitä.

Jos käytät kasteluvahteja, kuten kastelupalloja pihallasi auringonvalossa, kannattaa olla erityisen varovainen. Valitse käyttöön mieluummin muotoilultaan tai väriltään vain sellaisia tuotteita, jotka eivät muodosta palovaaraa aiheuttavaa polttopistettä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)