Verkkouutiset

Atte Kaleva: Tiedustelumme mukaan Ukrainaan ei mennyt Venäjän sotilaita

Tutkija muistuttaa alkuvuoden 2014 kiusallisesta tilanteesta.

Sotatieteiden maisteri ja kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Atte Kaleva käsittelee Verkkouutisten blogikirjoituksessaan Syysaamu Airistolla ”uussuomettumista” ja Venäjän voimapolitiikan yliymmärtämistä.

– Krimin aikanaan vallanneet ’pienet vihreät miehet’ aiheuttivat harmaita hiuksia EU:n silloiselle sotilastiedustelun päällikkö Georgij Alafuzoffille hänen korostaessaan, ettemme voi varmuudella tietää keitä nuo miehet oikein olivat, Atte Kaleva muistuttaa.

– Vieläpä senkin jälkeen, kun Kremlin oma propagandakoneistokaan ei enää nähnyt tarpeelliseksi kiistää näiden tunnuksettomien sotilaiden venäläisyyttä.

Alafuzoff oli Suomen sotilastiedustelun päällikkö 2007-13. EU:n sotilastiedustelun johtoon siirtynyt Alafuzoff katsoi tästä avautuvassa Ylen haastattelussa 14.4.2014, ettei Itä-Ukrainan levottomuuksissa ollut mukana venäläisiä joukkoja. Samoihin aikoihin Georgij Alafuzoff totesi, että Nato-jäsenyys heikentäisi Suomen tiedustelun laatua.

Hän myönsi myöhemmin olleensa Ukrainasta väärässä.

Atte Kaleva huomauttaa myös, että perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén on järkähtämättä vakuuttanut Venäjän syyttömyyttä Salisburyn hermokaasuiskuun.

– Ilman täydellistä tietämystä asioista on toki vaikea tehdä varmasti oikeaa johtopäätöstä, mutta vaikeaa on myös uskoa, että näin metsässä olevissa tulkinnoissa voisi olla kyse vain tietämättömyydestä, Atte Kaleva kirjoittaa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)