Verkkouutiset

Atte Kaleva maahanmuuttopolitiikasta: ”Varovaisuus on valttia”

Jihadismitutkija Atte Kaleva muistuttaa, ettei talous ole nollasummapeliä eikä maahanmuuttaja siten vie suomalaisen töitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jihadismitutkijan mukaan Suomi tarvitsee lisää työperäistä maahanmuuttoa, mutta humanitaarisen maahanmuuton osalta on syytä olla varovainen.

”Ruotsin ja Ranskan virheitä pitää välttää ja niistä on otettava opiksi”, Atte Kaleva kirjoittaa blogissaan Uusi Suomi -verkkolehdessä.

”Päätös ottaa yksilö maahan on samalla molemminpuolinen sopimus yhteisestä tulevaisuudesta: tulijalla on täysi oikeus olettaa saavansa apua ja tukea hakiessaan omaa lokeroaan yhteiskuntamme osana. Me sitoudumme antamaan tukea ja työkaluja kotoutumiseen”, Kaleva toteaa.

”Onko meillä kotouttamisen helpottamiseksi oikeus velvoittaa tulija osallistumaan näihin toimenpiteisiin? Mielestäni ehdottomasti on”, hän korostaa näkemystään molemminpuolisen vastuun merkityksestä.

Kalevan mukaan Suomen pitäisi houkutella enemmän ammattilaisia. ”Esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Saksaan ja Sveitsiin halutaan paljon ihmisiä töihin, koska työttömyys on alhainen, palkat ovat korkeat ja muutenkin yhteiskunta on toimiva. Ulkomaalaisten työpanos auttaa maita selvästi”, hän muistuttaa.

Kaleva nostaa esiin työperäistä maahanmuuttoa koskevan ongelman:

”Esimerkiksi Euroopan talousalueen ulkopuolelta tehtäviä rekrytointeja säädellään tällä hetkellä niin sanotulla saatavuusharkinnalla. Sen mukaan työnantajan on pystyttävä osoittamaan, ettei vastaavaa työvoimaa ole jo tarjolla Suomessa.”

Järjestelmä on hänen mukaansa ongelmallinen. ”Firmat eivät palkkaisi ulkomaalaisia, ellei näillä olisi osaamista ja taitoja, joita suomalaisten työnhakijoiden joukosta ei löydy”, Kaleva kirjoittaa.

Koska palkka määräytyy suomalaisen työehtosopimuksen mukaan, ei sekään hänen mukaansa selitä rekrytointeja.

”Suomen kaltaisten maiden kanssa voitaisiin saatavuusharkinnasta luopua. Esimerkiksi USA:sta, Kanadasta, Australiasta ja ehkä kaikista OECD-maista pitäisi Suomeen päästä halutessaan nopeastikin töihin”, hän ehdottaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)