Verkkouutiset

”Asuntokaupan voi tehdä lainalla, mutta asunto maksetaan aina omilla rahoilla”

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kummastelee sääntöä, jonka mukaan ASP-säästämisen voi aloittaa vasta 18 vuotta täytettyään.

Metsola muistuttaa, että asuntolainan takaisinmaksuaika on usein pitkä.

– Pitkään ajanjaksoon voi osua myös erittäin korkeiden korkojen hetkiä, ja niiden uhkaa vastaan valtion korkotuki antaa ASP-lainan ottaneelle 10 vuoden ajaksi turvaa. Sen merkitys voi olla ratkaiseva ison lainan kanssa selviytymisen kannalta, Metsola kirjoittaa Vuokraturvan blogissa ja huomauttaa, että ASP-laina on mahdollistanut eri yhteiskuntaluokille omistusasunnon hankkimisen sitkeällä säästämisellä.

Järjestelmä on hänen mielestään hyvä ja se on palvellut suomalaisia hyvin.

– Mutta miksi ASP-säästämisen voi aloittaa vasta 18 vuotta täytettyään? Eikö nuori aikuistuva ihminen voisi aloittaa säästämistä heti, kun omia tuloja alkaa tulla, Metsola kummastelee?

Kun säästöjä on vuosineljännestä kohti saatava kasaan vähintään 150 euroa, se tarkoittaa keskimäärin viittä kymppiä kuussa. Siihen pystyisi Metsolan mielestä moni nuori.

– Ja isovanhemmat tai vaikka kummit voisivat olla innokkaita tukemaan säästämistä. Summat voisivat olla paljon suurempiakin, hän arvelee ja otaksuu siitä voivan seurata, että 18 vuotta täyttävällä olisi jo jonkinlainen pesämuna olemassa oman omistusasunnon hankkimista varten.

– Säästetyn summan suuruuttakin tärkeämpää voisi olla sen oppiminen, että suurien hankintojen tekeminen vaatii säästämistä ja oman talouden hallintaa. Asuntokaupan voi tehdä lainalla, mutta asunto maksetaan aina omilla rahoilla. Jos 2000-luvulla syntyneiden sukupolvi ei kasva tätä ymmärtämään, olemme pulassa, Metsola kirjoittaa.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)