Verkkouutiset

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. LEHTIKUVA/ HEIKKI SAUKKOMAA

Asunnon väliovi voi olla surmanloukku

Poliisien keksintö auttaa pelastautumaan tulipalosta.

Viitasaarelainen Pisla Oy on kehittänyt yhdessä kahden poliisin kanssa turvalaitteen, joka voi pelastaa tulipaloissa ihmishenkiä.

Suomessa syttyy vuosittain lähes 3 000 asuinrakennuspaloa, joissa kuolee kymmeniä ihmisiä. Erityisen vaarallinen tulipalo on asunnoissa, joissa on ulko-oven lisäksi sisään päin aukeava väliovi.

Väliovien rakentaminen uusiin kerrostaloihin kiellettiinkin Suomessa vuoden 2018 alussa. Niitä arvioidaan kuitenkin olevan käytössä vanhoissa kerrostaloissa jopa satoja tuhansia.

Pisla Paloturva -turvalaite on rakenteeltaan yksinkertainen, joten sen voi asentaa itse välioven lukkorungossa olevan peitelevyn paikalle. Laitteen venttiili tasapainottaa ulko-oven ja sisemmän oven väliin syntyvää ilmanpainetta niin, että välioven saa auki myös tulipalon aikana. Silti laite on huomaamaton.

– Ovi näyttää asennuksen jälkeen samalta kuin ennen. Pyrimme alusta alkaen siihen, että lopputuloksen on miellytettävä silmää, sanoo keksinnön isä, poliisina Jyväskylän poliisilaitoksella työskentelevä Sami Kaskismaa.

Paloturvan toinen kehittäjä ja Kaskismaan kollega Anssi Kinnunen muistuttaa, että jos asunnosta halutaan paloturvallinen, koko ovikompleksin vaihtaminen on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto.

Vastaavaa laitetta ei tiedetä olevan Suomessa eikä muuallakaan maailmassa. Sillä on Suomen kattava patentti ja patenttia haetaan myös EU-alueelle.

Kaskismaa ja Kinnunen alkoivat kehittää turvalaitetta noin viisi vuotta sitten ennen poliisiuraansa palomiehenä työskennelleen Kaskismaan idean pohjalta. Kaskismaa oli miettinyt pitkään sitä, miksi osa tulipalon uhreista löydetään ulko-oven läheltä eteisestä.

– Miksi asukas on päässyt lähelle ovea, mutta ei enää ovesta ulos? Kun perehdyin asiaan enemmän, löysin vastauksen. Asunnosta ei ole mitään mahdollisuutta päästä ulos silloin, kun tulipalon aiheuttama ilmanpaine kohdistuu parin neliön suuruiseen sisään päin aukeavaan oveen, Kaskismaa kertoo tedotteessa.

Kun Kaskismaa ja Kinnunen jalostivat ideaa turvalaitteeksi, he testasivat laitetta aluksi Kaskismaan autotalliin rakennetussa testitilassa. Sen avulla tutkittiin ilmanpaineen vaihtelua tulipalon aikana.

Lisäosaamista tuotekehitykseen toi Kaskismaan veli Henri Rahm, joka valmisti 3D-tulostamalla kaikki tarvittavat mallit ja testikappaleet. Vuonna 2019 hankkeeseen tuli mukaan Pisla Oy.

Uusimmat
MAINOS