Verkkouutiset

Punkki ihmisen käsivarrella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Asiantuntijat huolissaan tartuntatauteihin liittyvistä riskeistä

Erityistä huolta aiheuttaa puutiaisvälitteisten tautien asiantuntemuksen tulevaisuus, sillä tautitapaukset ovat nousussa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

THL:n tutkija Henna Mäkelä, zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti ja apulaisprofessori Jukka Hytönen vaativat Helsingin Sanomien julkaisemassa mielipidekirjoituksessaan tartuntatauteihin liittyvien riskien parempaa huomioon ottamista päätöksenteossa.

Asiantuntijoiden mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12 miljoonan euron säästöistä johtuvat sopeutustoimet  vaikuttavat väestön terveyteen ja hyvinvointiin jo lähivuosina monilla kansanterveyden osa-alueilla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Erityisen huolestuneita kirjoittajat ovat leikkausten vaikutuksista puutiaisvälitteisten tautien asiantuntemukseen, sillä puutiaisten välittämien borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen tapausmäärät ovat Suomessa nousussa. Huhtikuussa uutisoitiin uudesta punkkien välityksellä tarttuvasta taudista, neoehrlichioosista.

– Ilmastonmuutos vaikuttaa ympäristöstään riippuvaisten puutiaisten välittämiin tauteihin, ja koska ilmasto lämpenee globaalisti voimakkaimmin juuri pohjoisessa, tulisi Suomessa olla erityisen valveilla muuttuvan tautitilanteen äärellä, asiantuntijat kirjoittavat.

Asiantuntijoiden mukaan Puutiaisvälitteisten tautien leviämiseen liittyvien riskien hallinta vaatii pitkäaikaista panostusta ja resursointia. Ilmaston- ja ympäristönmuutoksen mukanaan tuomat uudet ja nousevat tautiriskit tulisi huomioida etupainotteisesti panostamalla niiden seurantaan, muutosten havaitsemiseen ja niistä tiedottamiseen.

– Tartuntatauteihin liittyvät riskit täytyy ottaa huomioon päätöksenteossa ja tiedostaa, että nyt tehtävillä säästötoimenpiteillä on tulevaisuudessa negatiivisia vaikutuksia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)