Verkkouutiset

Isorokkovirusta säilytetään edelleen kahdessa turvalaboratoriossa, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa ja Venäjällä. LEHTIKUVA / SEPPO SAMULI

Asiantuntijan varoitus: Delta on isorokkoakin tartuttavampi

Molemmat virustaudit leviävät pisaratartuntana.

Koronaviruksen Delta-muunnos on jopa puolet isorokkoa tartuttavampi, Maailman terveysjärjestö WHO:ssa 1970-luvulla isorokon hävittämistä johtanut tohtori Larry Brilliant sanoo.

Hän on jakanut Twitterissä kuvan eri virusten tartuttamis- eli R-luvuista. R-luku tarkoittaa sitä, kuinka monta muuta jokainen sairastunut keskimäärin tartuttaa.

Uuden Delta-muunnoksen R-luku on noin jopa 5-8, mikä tarkoittaa, että yksi tartunnan saanut sairastuttaa noin keskimäärin noin viidestä kahdeksaan ihmistä. Alkuperäisen, Wuhanista lähteneen virusmuodon osalta luku oli 2.4-2.6.

– Tämä voi auttaa hahmottamaan sitä, kuinka monta ihmistä virukset keskimäärin tartuttavat, mukaan lukien koronaviruksen eri muunnokset, Larry Brilliant havainnollistaa Twitterissä.

– Isorokon R-luku oli 1970-luvulla noin 3,5–4,5, joten Delta-muunnos on tartuttavampi kuin isorokko, hän sanoo.

Isorokko hävitettiin luonnosta WHO:n rokotuskampanjan avulla vuonna 1980. Sen ensioireet ovat hyvin samanlaisia koronan kanssa: korkea kuume, pään- ja selkäsärky sekä väsymys. Muutaman päivän kuluttua alkaa ilmaantua ihottumaa ja rakkuloita.

Isorokon kuolleisuus on huomattavasti koronaa suurempi, sillä keskimäärin noin joka kolmas isorokkoon sairastuneista menehtyi tautiin.

– Delta-muunnos on tartuttavampi kuin isorokko, sanoo isorokon hävittämistä johtanut tiedemies. Tätä asiantuntijatodistusta ei voi ylittää. Delta-muunnos on pirun vakava.

Uusimmat
MAINOS