Verkkouutiset

Ihmiset jonottavat virustestiin Berliinissä. / LEHTIKUVA / AFP Hannibal Hanschke

Asiantuntija varoittaa: Virukselle ei kannata antautua

Monien maiden epidemialinjan pelätään löystyvän tarpeettoman paljon.

Koronaviruksen hallintaan tähtäävän strategian on arvioitu muuttuvan eri puolilla maailmaa merkittävästi seuraavan puolen vuoden aikana.

Taustalla on rokotteiden ja sairastamisen myötä kertynyt immuniteetti sekä äärimmäisen herkästi leviävä omikronmuunnos, jonka pysäyttäminen on osoittautunut huomattavan vaikeaksi. Uusien viruslääkkeiden uskotaan tekevän vakavan taudinkuvan yhä harvinaisemmaksi, kunhan tuotantoa saadaan lisättyä lähitulevaisuudessa.

Osa asiantuntijoista pelkää linjan löystyvän liikaa niissä maissa, jotka eivät noudata Kiinan kaltaista nollastrategiaa. Maailman terveysjärjestö WHO:n epidemiologi Maria Van Kerkhove sanoo Washington Post -lehdelle, että ”viruksen kanssa eläminen” vaikuttaa hyvin paljon luovuttamiselta eli taudille antautumiselta.

Virustutkija Angela Rasmussenin mukaan uhkana on, että järkevistä varotoimista luovutaan ennenaikaisesti.

– Ymmärrän, että on houkuttelevaa sanoa: luovutan, tämä kaikki on liikaa. Kaksi vuotta on pitkä aika, ja kaikki ovat kyllästyneitä. Vihaan tätä itsekin. Mutta se ei tarkoita, että peli olisi menetetty, Rasmussen toteaa.

Optimistisen ennusteen mukaan omikronin aalto nousee nopeasti, mutta olisi myös ohi aiempaa nopeammin. Infektioiden jättämästä suojavaikutuksesta voisi olla hyötyä uusien tartuntojen välttämisessä. Kyseessä olisi näin ollen viimeinen häiriötä aiheuttava koronaviruksen epidemia-aalto.

Muut tutkijat ovat huomauttaneet viruksen muuttuvan jatkuvasti, minkä lisäksi suojavaikutus ei välttämättä kestä kauaa. Muuttuminen endeemiseksi eli tasaisemmin kiertäväksi virukseksi ei poista tautiin liittyviä riskejä.

– Kuulen monien sanovan, että miksei tautia vain kannattaisi sairastaa, jotta olisin sen jälkeen luodinkestävä. Endeemisesti kiertävä virus ei todellakaan tarkoita tätä, Angela Rasmussen sanoo.

Uusimmat
MAINOS