Verkkouutiset

Suomen mahdollinen Nato-jäsenyys herättää nyt keskustelua julkisuudessa. LEHTIKUVA / Jussi Nukari / pfp 2003

Asiantuntija Pekka Haaviston ”Nato-ajoituksesta”: Mielenkiintoinen huomio

Kokoomuksen EU- ja ulkopolitiikan asiantuntijan Henri Vanhasen mukaan kysymys Nato-jäsenyyden ajoituksesta on aidosti vaikea.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen EU- ja ulkopolitiikan asiantuntija Henri Vanhanen luonnehtii mielenkiintoiseksi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) näkemystä siitä, milloin Suomen hakeutuminen Naton jäseneksi olisi ajankohtaista.

Haavisto katsoi Ylen haastattelussa, että ”Suomen hakeutuminen Naton jäseneksi olisi ajankohtaista vain, mikäli Euroopan turvallisuustilanne muuttuisi sellaiseksi, etteivät Suomen omat voimavarat tai muualta tuleva apu riittäisi”.

– Mielenkiintoinen huomio, Vanhanen kommentoi Haaviston näkemystä Twitterissä ja jatkaa:

– Tässä ollaan Suomen Nato-politiikan ytimessä. Suomen nykyiset sotilaalliset pidäkkeethän ovat kansallisen maanpuolustus ja kasvavissa määrin mahdollisuus saada ulkopuolista apua laajemmassa konfliktissa.

Vanhanen arvioi, että nykyisessä tilanteessa Suomeen kohdistuvat suorat sotilaalliset uhat ovat epätodennäköisiä. Tämä kertoo hänestä ainakin osittain siitä, että nykyiset pidäkkeet ovat riittäviä estämään sotilaallisen voimankäytön Suomea kohtaan.

Vanhanen viittaa edelleen Haaviston haastatteluun ja toteaa, että:

– Nato-jäsenyyden hakeminen on tällä logiikalla kiinni siis siitä, että Euroopan turvallisuus kehittyisi sellaiseen suuntaan, etteivät Suomen nykyiset pidäkkeet riittäisi estämään siihen kohdistuvaa sotilaallista uhkaa. Jäsenyys pyrkisi varmistamaan ulkopuolisen avunsaannin.

– Haaviston lausuma vahvistaa käsitystä siitä, että Suomi hakisi Nato-jäsenyyttä kun sen oma turvallisuus olisi mahdollisesti pettämässä. Tämä ei kuitenkaan poista kysymystä ajoituksesta: milloin kehityksen Euroopassa arvioidaan kulkevan siihen suuntaan että Nato olisi tarpeen?

Vanhanen summaa twiitti-ketjussaan, että kysymys oikeasta ajasta ja olosuhteista on ”aidosti vaikea”, sillä se liittyy kansalliseen arvioon Euroopan turvallisuustilanteesta:

– Onko tärkeämpää ennaltaehkäistä ajoissa vai toimia nopeasti kriittisellä hetkellä? Tämä on kiiruhtamisen ja maltin dilemma.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)