Verkkouutiset

Kokoomus oli aluevaalien selvä ykkönen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Asiantuntija kertoo: Nämä väärät tulkinnat vaalituloksesta ärsyttävät

Todellisuudessa keskustan aluevaalitulos alitti 2017 kuntavaalituloksen ja kokoomuksen etumatka SDP:een on 3,7 prosenttiyksikköä.

Muutostoimisto Ellun Kanoihin Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijan paikalta siirtynyt Jukka Manninen kommentoi twitterissä aluevaalien tulosta. Manninen on entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö ja vaaliasiantuntija.

Jukka Manninen kirjoittaa Helsingin Sanomien lukemisen olevan vaali-illan jälkeen aina ärsyttävää joko väärien tulostulkintojen tai puolueiden onnistuneen spinnauksen vuoksi. Hän on poiminut kaksi mielestään räikeintä uutta esimerkkiä.

1. HS: ”Kaksi peräkkäistä vaalivoittoa tuntuisi viittaavan siihen, että keskusta on nyt löytänyt toimivat avaimet perussuomalaisten päihittämiseen.”

– Kaksi peräkkäistä vaalivoittoa? Kuntavaaleissa keskusta sai karmean tuloksen. Joo, keskusta on päihittänyt PS:n nyt kahdesti, mutta yllätys olisi, jos alhaisen äänestysprosentin vaaleissa näin ei olisi, Jukka Manninen toteaa.

Mannisen mukaan prosentit valehtelevat, kun äänestysaktiivisuus jäi matalaksi.

– Keskustan aluevaalitulos jäi alle 2017 kuntavaalien, jota pidettiin aikanaan katastrofimaisena tappiona. Äänissä luottamusta verrattuna kuntavaaleihin 2021 palautui tuhannen äänen verran. Niin paljon keskusta lisäsi äänimääräänsä, Jukka Manninen toteaa.

– Tässä HS on oikeassa: ”Puoluejohdolla on taipumus selostaa vaalitulos parhain päin”.

2. HS: ”Sdp:ltä aluevaaleissa saatiin vahva suoritus, joka piti sen iskuetäisyydellä kokoomuksen tuntumassa eduskuntavaaleja ajatellen.”

Jukka Mannisen mukaan harhakuva iskuetäisyydestä syntyy siitä, että aluevaaleissa ei ole mukana Helsinkiä.

– Jos tulokset korjaisi 2010-luvun vaaleista lasketuilla kertoimilla, niin 2,3 prosenttiyksikön kaula (kokoomuksen etumatka SDP:een) kasvaisikin 3,7 prosenttiyksikköön, kun kokoomuksen kannatus kasvaa ja SDP:n laskee, Manninen huomauttaa.

– Tämä aluevaalien asetelma suosi SDP:tä ja puolue käytti vaaleissa isoimman läjän rahaa. Kyllä tuloksen olisi pitänyt olla tiukempi, jotta voisi puhua ”vahvasta suorituksesta”.

Aluevaalien tuloksista on hänen mukaansa vaikea vetää suuria johtopäätöksiä tulevien eduskuntavaalien osalta.

– Silloin äänipotti kasvaa 1,2 miljoonalla ja mukana on lähes 400 000 ääntä Helsingistä. Ja puolueiden kannatusluvut ovat jotain ihan muuta, Jukka Manninen vetää yhteen.

– Mutta isoin vaikutus tuloksella on sitä kautta, että osa puolueista saattaa nyt muuttaa omaa strategiaa ja pelikirjaa eduskuntavaaleihin. Suurimman kiinnostuksen kohteena ovat PS ja vihreät, joiden resepti ei toiminut ollenkaan näissä vaaleissa.

Uusimmat
MAINOS