Verkkouutiset

Antti Rinne: Suhteet Venäjään niin hyvät kuin voivat olla

Pääministerin mukaan Venäjän toimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet kielteisesti koko Euroopan turvallisuustilanteeseen.

Suomen suhteet Venäjään ovat tällä hetkellä niin hyvät kuin ne nykyisessä ympäristössä voivat olla, pääministeri Antti Rinne (sd.) totesi tänään vuosittaisilla suurlähettiläspäivillä Helsingissä.

– Ne [suhteet] ovat toimivat käytännön tasolla. Venäjä on Suomelle tärkeä naapuri. Suomen Venäjä-politiikka perustuu EU:n Venäjä-politiikkaan ja pidämme kiinni EU:n periaatteista, joita itse olemme olleet laatimassa. Venäjän kanssa käymämme vuoropuhelun ansiosta voimme keskustella myös vaikeista asioista, Rinne totesi maanantaina pitämässään puheessa.

Rinteen mukaan hallitus on aloittanut hyvin erilaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa kuin edeltäjänsä. Hänen mukaansa suurvaltakilpailua käydään erityisesti Kiinan ja Yhdysvaltain välillä.

Vaikka Venäjä on Antti Rinteen mukaan taloutena erilainen ja eri kokoluokassa suhteessa Kiinaan ja Yhdysvaltoihin, on sillä hänen mukaansa turvallisuuspolitiikassa edelleen huomattava rooli.

– Turvallisuuspolitiikassa Venäjä on keskeinen voimatoimija – eikä vähiten YK:n turvallisuusneuvoston kautta. Ulkopoliittisesti Venäjä näyttäisi pyrkivän vahvistamaan asemaansa. Toivoisimme, että Venäjä vaikuttaisi konfliktien ratkaisemiseen sekä yhdistävien tavoitteiden kuten asevalvonnan puolesta, Rinne painotti.

Rinteen mukaan ”Venäjän toimet Ukrainassa ovat vaikuttaneet kielteisesti koko Euroopan turvallisuustilanteeseen ja johtaneet asettamiimme pakotteisiin”.

– Toimet Ukrainassa ovat myös yksi merkittävä osasyy jännitteisiin Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä. Minskin sopimusten toimeenpano on tässä suhteessa avainasemassa. Kaikilla YK:n turvallisuusneuvoston jäsenillä on erityinen vastuu noudattaa kansainvälistä oikeutta ja lakia, Rinne totesi.

Uusimmat
MAINOS