Verkkouutiset

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Antti Kurvinen: Vain vasemmistoliitto vastusti osin kulttuurileikkauksia

Tiede- ja kulttuuriministeri ihmettelee leikkauksia koskevia SDP:n kannanottoja.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) ihmettelee pääministeripuolue SDP:n kannanottoja koskien kulttuuriin kohdistuvia leikkauksia. SDP on ryhtynyt vastustamaan leikkauksia.

Hallitus päätti keväällä kehysriihessään, että rahapelitoiminnan tuottojen vähenemistä kompensoidaan ensi vuonna 330 miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa sitä, että edunsaajien valtionrahoitus vähenee 43 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Kurvinen kertoo esitelleensä kohdennetut leikkauslistat muiden hallituspuolueiden edustajille 23. syyskuuta. Ministereistä läsnä oli vain opetusministeri Li Andersson (vas.), muista puolueista paikalla oli valtiosihteerit.

Kurvisen mukaan ainoastaan vasemmistoliitto vastusti hänen esitystään osittain.

– Ainut hallituskumppani, joka ehdotti muuta, oli vasemmistoliitto, Kurvinen sanoo toimittajille.

Vasemmistoliiton ehdotuksesta Kurvinen kertoo pienentäneensä kulttuurilehdille alunperin kohdistettua isoa leikkausta. Muilla puolueilla ei ollut muutosesityksiä Kurvisen esittelemiin leikkauslistoihin.

Kurvinen piti eilen tiedotustilaisuuden, jossa hän esitteli kohdennetut leikkaukset. Taiteeseen ja kulttuuriin osoitettavat varat pienenevät 18,4 miljoonan euroa eli 11 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.

SDP:n kansanedustaja Ilmari Nurminen kirjoitti eilen Instagramissa, että Kurvisen esityksessä Veikkauksen tuoton vähenemää on esitetty kompensoitavaksi ensi vuonna vain 80-prosenttisesti, vaikka tarve on ehdoton 100 prosenttia.

– Tämän 100 prosenttisen tuen eteen teemme työtä, Nurminen kertoi.

Myös SDP:n varapuheenjohtajan, kansanedustaja Matias Mäkysen mukaan uhkakuvat voidaan vielä välttää.

– SDP haluaa löytää ratkaisun kulttuuri- ja muiden järjestöjen rahoitukseen. On tärkeää, että viisikko on valmis tarttumaan asiaan (pääministeri) Sanna Marinin johdolla, Mäkynen kirjoitti Twitterissä.

Demokraatille Mäkynen sanoi Kurvisen toiminnasta, että ”oli ehkä vähän ennenaikaista tiedottaa asiasta, kun prosessi on kesken”.

Uusimmat
MAINOS