Verkkouutiset

Antti Kaikkonen: Veneenkeikuttaja haluaa palveluiden rapautuvan

Keskustan ryhmäjohtajan mukaan sote-uudistuksessa on kyse poliittisen päätöksenteon uskottavuudesta.

Kansanedustaja Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan sote- ja maakuntauudistuksesta ei tule kerralla täydellistä. Palveluiden kehittäminen tulee jatkumaan myös tulevina vuosina riippumatta siitä, mitkä puolueet ovat hallituksessa.

– On etenkin oppositiolta ihmisten harhaanjohtamista väittää, että nyt valmistellun ratkaisun tilalle voitaisiin kuin tyhjästä taikoa uusi. Päinvastoin, uudistus siirtyisi tällöin taas vuosia ja vuosia eteenpäin. Sote- ja maakuntauudistuksessa on kyse paitsi palveluista myös poliittisen päätöksenteon uskottavuudesta, Kaikkonen toteaa.

– Mikä puolue tai poliitikko voi katsoa tavallista äänestäjää enää pystypäin silmiin, jos pian kymmenen vuoden ajan valmisteltu uudistus – ja jossa valmistelussa kaikki puolueet ovat olleet mukana – taas palaisi lähtöruutuun?

Kaikkosen mukaan uudistuksen tärkein tavoite on turvata lähi- ja peruspalvelut tasa-arvoisesti jokaiselle suomalaiselle koko maassa myös tulevaisuudessa.

– Etenkin heikompiosaisten tarvitsemat palvelut ovat liian iso asia sellaiseen poliittiseen peliin, jota viime aikoina eri puolilta – Helsingin kaupungintaloa myöten – on pelattu.

Kaikkonen huomauttaa, että eduskunnan perustuslakivaliokunta on todennut uudistuksen olevan välttämätön ja kiireellinen. Valiokunta on myös antanut tukensa sille, että maakunnat hoitavat tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Jokainen kuitenkin tietysti päättää viime kädessä itse, miten politiikassa toimii. Veneenkeikuttajilta on silti korkea aika vakavasti kysyä, haluavatko he todella, että sosiaali- ja terveyspalvelujen rapautuminen tässä maassa jatkuu, Kaikkonen kysyy.

– Haluavatko he todella, että tulevaisuudessa suomalaisten lääkäriin pääsy on lompakon paksuudesta tai postinumerosta kiinni? Tämä kehitys ja sen mukana sosiaali- ja terveyspalvelujen hallitsematon yksityistäminen jatkuu, ellei mitään tehdä.

Uusimmat
MAINOS