Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Yhdistysten byrokratiaa karsitaan

Oikeusministerin mukaan Suomessa on suunnitteilla uusi kevyempi yhdistysmuoto.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan kevyemmän yhteisömuotoisen kansalaistoiminnan kohderyhmiä ovat ”mahdollisimman laajasti perinteisen yhdistystoiminnan yhteydessä toimivat sekä vapaamuotoisemmat kansalaistoimijat”.

Ministerin tiedotteessa todetaan, että tällaisia ovat esimerkiksi vapaamuotoiset Facebookin tai Whatsappin välityksellä toimivat, tietyn tarkoituksen toiminnaksi perustetut ryhmät tai erillisten tapahtumien kuten vaikkapa Ravintolapäivän järjestäjät.

– Monipuolinen yhdistystoiminta on edellytyksenä demokraattisen oikeusvaltion toiminnalle. Jokaista suomalaista tulee kannustaa osalliseksi yhteiskuntaan. Kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä tulee edelleen vahvistaa lähivuosina, Antti Häkkänen totesi yhdistysrekisterin 100-vuotisjuhlassa tiedotteen mukaan.

– Sata vuotta sitten Suomessa mahdollistettiin vapaa yhdistystoiminta. Järjestökentällä on ollut yhteiskuntamme rakentamisessa erittäin merkittävä rooli. Kansalaisyhteiskunnan toimijoita tarvitaan julkisen keskustelun osapuolena, jotta kaikki eri näkökulmat tulevat kuulluksi.

Oikeusministerin mukaan yhä merkittävämpi osa yhdistystoiminnasta on vapaampaa toimintaa, eikä nykyinen yhdistyslainsäädäntö välttämättä anna siihen riittäviä keinoja.

– Yhdistyslainsäädännön tehtävänä on varmistaa, että kansalaisyhteiskunnalla on toimivat pelisäännöt. Tarvitsemme kansalaisyhteiskunnassa sekä nykymuotoista rekisteröityjen yhdistysten toimintaa, että vapaamuotoisempaa kansalaisyhteiskunnan toimintaa.

– Jokaiselle yhdistykselle tulee antaa mahdollisuus tehdä omista lähtökohdistaan käsin sellaista toimintaa, kuin ne itse haluavat. Mielestäni nyt on tarpeen arvioida, riittääkö nykyinen yhdistyslaki tällaisen vapaamuotoisemman kansalaistoiminnan tukemiseen vai tarvitaanko uutta lainsäädäntöä. Oikeusministeriössä on nyt aloitettu tällainen arviointityö, Häkkänen kertoi.

Hänen mukaansa ”viranomaistoiminta ei saa muodostaa yhtään ylimääräistä rasitetta vapaaehtoistoiminnalle. Sääntelyn tulee olla järjestötoimintaa mahdollistavaa”.

Uusimmat
MAINOS