Verkkouutiset

Antti Häkkänen. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Häkkänen: Venäjän vaatimukset ovat räikeää etupiiriajattelua

Kokoomuksen varapuheenjohtaja vaatii, että puolueet muodostavat yhteisen käsityksen Nato-option merkityksestä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkäsen mukaan mahdollisuudella liittyä Natoon on kriisejä ennaltaehkäisevä vaikutus vain, jos se on Suomelle ”aidosti uskottava vaihtoehto”.

Häkkäsen mukaan option uskottavuus edellyttää, että Naton avoimien ovien politiikka jatkuu. Venäjän vaatimukset sen lopettamiseksi Häkkänen tyrmää suorasanaisesti Uuden Suomen blogissa.

– Kyseessä on räikeä etupiiriajattelu, joka toteutuessaan heikentäisi Suomen turvallisuutta ja jota vastaan Yhdysvallat ja Eurooppa ovat asettuneet. Naton ovet ovat avoinna, siitä voimme olla tässä hetkessä varmoja ja tämä on myös Suomelle vahvistettu hiljattain niin Naton kuin Yhdysvaltojenkin toimesta, Häkkänen kirjoittaa.

Samalla hän kuitenkin painottaa myös kotimaista myötävaikutusta option uskottavuuden eteen.

– Nato-option elinvoimaisuus perustuu kansainvälisen tuen lisäksi kotimaiseen myötävaikutukseen. Tämä tarkoittaa ensisijaisesti sitä, että puolueilla on oltava selkeä ja yhteinen käsitys siitä, mitä optio tarkoittaa ja miten sitä tarvittaessa hyödynnetään.

– Kotimaisessa keskustelussa ilmenevä kokonaisuus Nato-option merkityksestä on epämääräinen. Suomen ei tietenkään tule etukäteen avata täysin ulko- ja turvallisuuspoliittista pelikirjaansa ulospäin, mutta loogiset ristiriidat ja liiallinen epämääräisyys eivät myöskään ole tarkoituksenmukaista, Häkkänen sanoo viitaten Sanna Marinin (sd.) ja Matti Vanhasen (kesk.) lausuntoihin.

Häkkäsen mukaan ennakointi on tärkeää, koska mahdollisessa kriisitilanteessa täytyy reagoida nopeasti.

– Viestin ja yhteisen tahtotilan pitää olla selvä. Suomella tulee tarvittaessa olla kyky reagoida nopeasti ja eduskunnasta löytyy tarvittaessa myös enemmistö. Epämääräisten kriteerien asettaminen Nato-optiolle voi pahimmillaan asettaa Suomen vaikeaan tilanteeseen. Eduskuntapuolueilla on tämän ehkäisemisessä merkittävä vastuu.

– Siksi puolueiden tulisi sekä keskuudessaan että keskenään käsitellä poutasään aikana option sisältöä ja etsiä yhteisiä säveliä hyvissä ajoin. Näin ennakoimme ja rakennamme kansallista eheyttä vaikeita aikoja varten. Yksituumaisuus on lopulta suurin voimavaramme.

Uusimmat
MAINOS