Verkkouutiset

Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Antti Häkkänen: Tavallinen suomalainen on hämmennyksen vallassa

Hallituksen suunnitelmat ovat kansanedustajan mukaan tekemässä Suomesta erittäin kalliin maan, jos suuntaa ei muuteta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Antti Häkkänen sanoi eduskunnan kyselytunnilla Suomessa olleen ”lupaus, että jos hoitaa oman leiviskänsä kunnolla, käy koulut ja tekee töitä, noudattaa lakeja ja hoitaa hommansa tunnollisesti ja kunnollisesti, niin silloin yleensä käy hyvin”.

– Ja nyt tavallinen suomalainen keskiluokkainen ihminen on tällä hetkellä näiden arjen erittäin suuresti kasvavien kustannusten kanssa aikamoisen hämmennyksen vallassa. Energialaskut kasvavat, korot nousevat, verot, maksut uhkaavat nousta, liikkuminen ja ruoan hinta ovat pilvissä, Antti Häkkänen totesi.

– Ja nyt kun katsotaan näitä hallituksen suunnitelmia, miten taloutta tultaisiin hoitamaan teidän julkisen talouden suunnitelmanne mukaan — velkaa otetaan lisää, korot nousevat, mikä johtaa itse asiassa veronkiristyksiin yhä voimakkaammin tulevina vuosina — niin se suunta on aika hirmuinen.

– Suomesta on tulossa tällä menolla erittäin kallis maa, jos suuntaa ei muuteta.

Häkkänen kysyi, onko hallitus tiedostanut ongelman ja millaisiin konkreettisiin toimenpiteisiin he ovat ryhtyneet. Jatkokysymyksessään hän totesi, ettei saanut ministereiltä kumpaankaan kysymykseensä vastausta.

– Vastasitte ohi kysymyksestä, ja tulkitsen sen siis niin, että ette ole ryhtyneet toimenpiteisiin, vaan keskitytte kokoomuksen arvosteluun.

Kansanedustaja mainitsi itse muutaman konkreettisen toimenpiteen.

– Kun puhutaan, miten kansalaisten ostovoimaa voidaan parantaa, arjen kustannuksia pitää kurissa, niin: maltilliset kohdennukset palkka- ja eläkeveron kevennykseen ja kompensaationa haittaverojen korotuksia. Puhtaan energiatuotannon lisäämistä, jotta energialasku laskee kansalaisilla.

– Lisätään asuntotuotantoa, jotta asumisen hinta laskee. Lisätään julkisen joukkoliikenteen kilpailua, muun muassa junaliikenteessä, jotta liikkumisen hinta laskee. Puretaan normeja ja byrokratiaa, jotta ylimääräiset kulut vähenevät yhteiskunnassa. Eikö tässä olisi niitä ideoita, mitä olisi pitänyt jo tehdä, Antti Häkkänen kysyi.

Kokoomuksen Arto Satonen totesi, että kun sairaanhoitaja tekee lisätöitä, hän maksaa keskituloisena suomalaisena puolet veroa siitä lisätulosta.

– Onko se kohtuullista?, Arto Satonen kysyi.

– Kysymykseni liittyy tähän samaan asiaan. Ihmisiä huolestuttaa paitsi ostovoima myös arjen palvelujen toimivuus. Ja nyt, kun täällä ministeri (Krista) Kiuru puhui sote-uudistuksen toteuttamisesta, minulla on täällä edessäni Ylen eilisen päivän uutinen Pirkanmaalta. Pirkanmaalta puuttuu tällä hetkellä 1 500 hoitajaa. Tämä määrä on kolminkertaistunut kahdessa vuodessa. Kaksi vuotta sitten oli vielä lähihoitajista ylitarjontaa, nyt heitä puuttuu tuhat kappaletta, Satonen sanoi.

Kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) ihmetteli, onko hallitus todellakin tyytyväinen saavutuksiinsa.

– Aikaisemmin kysyttiin, oletteko tyytyväisiä, ja kehuitte kauttanne, ja se varmaan kuuluu hallituksen normaaliin käytäntöön. Mutta kun katsotaan sotea, vanhustenhoivaa, hoitoon pääsyä, nuorten ja lasten psykiatriaa, kun katsotaan koulurauhaa, kun katsotaan nuorisorikollisuutta, teillä on ollut valta neljä vuotta. Te olette voineet asioita muuttaa, Ben Zyskowicz sanoi ministeriaitiota päin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)