Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Oppivelvollisuuden pidennyksen voi perua

Kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan uudistuksella ei ole näytettyä vaikutusta opintojen keskeyttämiseen.

Kokoomuksen varapuheenjohtajan, kansanedustaja Antti Häkkäsen mukaan oppivelvollisuuden pidennys 18 ikävuoteen on mahdollista perua, kun kokoomus menee hallitukseen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ajama uudistus tuli voimaan vuoden alussa.

– Perustuslakivaliokuntahan totesi, että tällaista uudistusta ei tarvitse tehdä oppivelvollisuuden toteuttamiseksi ja myös aika vahva kirjaus siitä, että sen voi myös perua, Antti Häkkänen sanoi kokoomuksen virtuaalisella kuntavaalikiertueella Facebookissa tänään torstaina.

Hän on eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja.

Häkkänen huomautti, että hallituksen omassa lakiesityksessäkin todettiin, että oppivelvollisuuden laajentamisella ei ole mitään näytettyä vaikutusta opintojen keskeyttämiseen.

– Sillä, että maksetaan 115 miljoonaa euroa joka vuosi lisää koulukirjoihin ja koulukyyteihin. Vähävaraisille perheillehän tämä on nyt jo tuettua, mutta nyt keskituloisille ja hyvätuloisille maksetaan kaikki nämä, Häkkänen totesi.

Kokoomuksen linja eroaa vasemmistolaisesta ajattelutavasta

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan kokoomuksella ja Marinin hallituksella on selkeä ideologinen ero suhteessa koulutukseen.

– Kokoomus painottaa kahta asiaa. Ensimmäinen on varhaiset vuodet ja toinen on perusopetus, Orpo sanoi.

Orpon mukaan varhaisten vuosien painottamisella haetaan sitä, että mahdollisimman moni lapsi saataisiin varhaiskasvatuksen piiriin, sillä tutkitusti varhaiset vuodet ja esiopetus vaikuttavat kaikkein eniten koulumenestykseen.

– Me esitämme kaksivuotista, puolipäiväistä, maksutonta esiopetusta. Se maksaisi itsensä takuuvarmasti takaisin, Orpo sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtajan mielestä rahojen kohdentaminen perusopetukseen on aivan keskeistä sen sijaan, että pidennetään oppivelvollisuutta ja käytetään rahat suurimmalta osalta esimerkiksi kuljetuskustannuksiin.

– Mieluummin käytettäisiin se sama raha perusopetuksen vahvistamiseen. Lisää oppitunteja, kuraattoreita, koulupsykologeja ja oppilaanohjaajia, joita tämän päivän nuoret tarvitsevat kipeästi. Tämä on meidän linja, ja minusta se eroaa täysin vasemmistolaisesta tavasta ajatella, Orpo totesi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)