Verkkouutiset

Antti Häkkänen MT:lle: Miksi Euroopan puhtain tehdas ei mahtunut Suomeen?

Kansanedustaja vaatii pikaista oikeudellista analyysia siitä, miksi Finnpulp-hanke kaatui.

Kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) sanoo olevansa ”valtavan huolissaan” Finnpulp-hankkeen kaatumisesta korkeimmassa hallinto-oikeudessa, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime vuoden joulukuussa, ettei Kuopioon kaavailtu Finnpulpin biotuotetehdas saa ympäristölupaa. Kyseessä olisi ollut poikkeuksellisen suuri biotuotetehdas, jonka tuotantomäärä oli ollut 1,2 miljoonaa tonnia sellua vuodessa.

KHO katsoi, ettei asiassa voitu riittävästi vakuuttua siitä, että toiminnasta ei aiheutuisi jätevesien purkuvesistöön  merkittävää pilaantumista, kun lakia tulkitaan unionioikeudellisten velvoitteiden ja varovaisuusperiaatteen edellyttämällä tavalla.

Häkkäsen mukaan hallituksen tulisi selvittää, mitkä seikat vaikuttivat hankkeen kaatumiseen.

– Hallituksen tulisi nyt pikaisesti tehdä erittäin kirkas oikeudellinen analyysi asiasta. Jos Euroopan puhtain tehdas ei mahtunut Suomeen, mistä se johtui ja onko luonnonvarojen hyödyntäminen edelleen mahdollista ja minkälaisin reunaehdoin, Häkkänen sanoo.

Häkkäsen mukaan analyysi olisi suomalaisyrityksille ja kansainvälisille investoijille tärkeä viesti siitä, kannattaako Suomessa edelleen harjoittaa esimerkiksi biotalouteen liittyvää teollista toimintaa.

– Tämä on aluekehityksen kannalta yksi tärkeimpiä tulevaisuuden kysymyksiä. Asialla on kiire, koska vastikään UPM:n jätti-investointi valui Saksaan, Häkkänen muistuttaa.

– Poliitikkojen tehtävä on pohtia, tarvitaanko lakiin tai vaikka EU:n vesipuitedirektiiviin muutoksia ja minkälaiset hankkeet on estetty ja liittyvätkö ne esimerkiksi tiettyyn vesialueeseen. Ettei synny yleistä mielikuvaa meillä ja maailmalla, että biotalouteen ei kannata enää investoida Suomessa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)