Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Kriisin toisesta vaiheesta tulee vaikea

Kokoomusedustajan mukaan epidemian hallinta voi myöhästyä, jos edes suojamaskien käytöstä ei saada aikaan päätöstä.

Kansanedustaja Antti Häkkäsen (kok.) mukaan koronakriisin nyt alkavasta uudesta vaiheesta on tulossa aiempaakin haastavampi.

– Edessä on paljon epävarmuutta ja vaikeita tilanteita. On valittavana useita eri polkuja, ja jokaisella valinnalla on voimakkaat seuraukset ihmisten arkielämään, Häkkänen sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa.

Hänen mukaansa Suomella on Euroopan parhaat edellytykset onnistua koronakriisissä.

– Kaukainen sijainti, korkea osaaminen, keskinäinen luottamus ja monet muut tekijät antavat meille nyt etulyöntiasemaa, joka on käytettävä viisaasti. Kriisin seuraavassa vaiheessa ratkaisee yhä enemmän toimintatavat ja johtaminen. Kriisin alkuvaiheen virheistä pitää oppia, aivan kuten hallituksen ministerit ovat sanoneet, Antti Häkkänen sanoi.

Kansanedustaja totesi kokoomuksen esittävän rakentavassa hengessä muutaman ehdotuksen valtioneuvostolle, jotta kriisin vaikeammassa vaiheessa voitaisiin onnistua paremmin.

– Ensinnäkin, kokoomuksen mielestä on välttämätöntä, että hallituksella olisi selkeä ja julkinen suunnitelma yhteiskunnan avaamiseksi. Koko yhteiskunta ei voi toimia samaan suuntaan, jos suunnitelma ei ole kaikkien tiedossa. Suunnitelman pitää olla kirjallinen ja kaikkien luettavissa. Turvallinen arkielämän palauttaminen edellyttää esimerkiksi sitä, että testaus, jäljittäminen ja eristäminen ovat täydessä valmiudessa, kun rajoituksia puretaan.

– Nyt on vaara siihen, että epidemian hallintakeinot myöhästyvät, eikä esimerkiksi suojamaskien käyttöön ole kyetty muodostamaan kantaa vieläkään. Suunnitelmallinen ja järjestelmällinen toimintatapa vähentää yllätyksiä ja epävarmuutta, Häkkänen jatkoi.

Jokaiseen asiaan selkeä vastuuministeri

Häkkäsen mukaan Suomen johtaminen ulos kriisistä edellyttää kirkkaampaa tilannekuvaa. Perustuslakivaliokunta on joutunut antamaan vakavan huomautuksen ministeriöille tietopohjan ja tilannekuvan puutteista kriisin yhteydessä.

– Eduskunnan tiedonsaannista on nyt käynnistetty erillinen selvitys. Tämä on erityisen vakava kysymys myös parlamentarismin kannalta. Hallitus toimii eduskunnan luottamuksen varassa. Eduskunta valvoo hallituksen toimintaa ja tiedot ovat olennainen osa tätä valvontaa. Työrauha on toki tärkeä asia, mutta on syytä huomata, että hallituksen on nautittava eduskunnan luottamusta joka päivä, ei vasta kriisin jälkeen.

Kansanedustaja painotti, että jokaisessa asiassa tulisi olla selkeä vastuuministeri.

– Jos kaikki johtavat, kukaan ei johda. Myös ongelmien ennakoinnin merkitys korostuu kriisin seuraavassa vaiheessa. Se maa menestyy, joka kykenee samaan aikaan hoitamaan akuutteja asioita ja katsomaan horisonttiin. Ministerien on viritettävä hallinnonalansa asentoon, jossa ongelmat tunnistetaan nykyistä paremmin ennakkoon, Antti Häkkänen sanoi.

Ratkaisuja löydetään hänen mukaansa nopeammin, jos kunnat, yritykset, järjestöt ja tavalliset suomalaiset ovat mukana etsimässä ratkaisuja.

– Myös maailmalla kehitetään uusia ideoita ja tietoa. Ratkaisuja pitää aktiivisesti hakea maailmalta. Hyvä esimerkki on hoiva-alan yrityksessä käyttöön otettu erityinen tapaamispaikka, jossa omaiset ja ikäihminen voivat tavata turvallisesti.

Häkkäsen mukaan hallituksen viivyttely on aiheuttanut muun muassa ravintolayrityksille merkittävästi lisävahinkoja.

– Eri mailla on eri linjoja, vaihtoehtoja siis on. Ilman vaihtoehtoja ei voida kunnolla toteuttaa perusoikeuksien punnintaa. Kyse on jättimäisistä linjavalinnoista, vaihtoehdot pitää olla arvioituna ja julkisina. Näitä poikkeuksellisen kovia toimivaltuuksia pitää myös johtaa poikkeuksellisen tarkasti.

Myös kiireettömän hoidon lykkääminen on herättänyt huolta kielteisistä terveysvaikutuksista.

– Hoitoja saa paikallistasolla lykätä, jos se on välttämätöntä epidemian takia. Nyt on käynyt niin, että kiireettömät hoidot on monissa sairaanhoitopiireissä ajettu alas, vaikka koronakriisi ei ole vielä iskenyt alueelle. Moni suomalainen on menettänyt sairautensa kannalta tärkeän hoidon. Tästä aiheutuu sairauksien pahenemista ja hoitovelkaa, Antti Häkkänen sanoi.

Uusimmat
MAINOS