Verkkouutiset

Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Antti Häkkänen: Koulut voivat edelleen järjestää juhlia kirkoissa

Perustuslakivaliokunta sai valmiiksi kannanoton uskonnollisten tilojen käytöstä perinteisissä juhlissa.

Koulut voivat edelleen järjestää juhlia kirkoissa, kertoo eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.)

Hän viittaa perustuslakivaliokunnan uuteen linjaukseen. Häkkäsen mukaan uskonnonvapaus ja suomalaiset juhlaperinteet ovat jatkuvasti jännitteessä. Oikeudellisesti ketään ei saa pakottaa harjoittamaan toisen uskontoa, mutta toisaalta myös yhteiskuntien kulttuuria ja historiallisia perinteitä suojataan.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Suomen perustuslakivaliokunta ovat omissa ratkaisuissaan yhteensovittaneet näitä vastakkaisia tavoitteita.

– Saimme tänään perustuslakivaliokunnassa valmiiksi selventävän kannanottomme uskonnollisten tilojen käyttöön koulujen perinteisissä juhlissa, Häkkänen toteaa Facebookissa.

– Kyse on siitä, että estääkö perustuslaki jo lähtökohtaisesti kirkkotilan käytön koulujen juhlatiloina, vaikka tilaisuuden sisältö olisi ei-uskonnollinen. Kyse on esimerkiksi siitä, voiko Etu-Töölön lukio edelleen järjestää lakkiaiset Temppeliaukion kirkon ainutlaatuisessa miljöössä ilman ei-uskonnollista ohjelmaa?

Häkkäsen mukaan perustuslaillinen oikeustila on ollut epäselvä, ja se on johtanut useiden juhlaperinteiden lakkauttamiseen ympäri Suomea.

– Perustuslakivaliokunnan uuden linjauksen mukaan koulun juhlan järjestäminen kirkkotilassa ei ole lähtökohtaisesti perustuslain vastaista. Koulut siis voivat jatkossakin järjestää perinteisiä juhliaan myös kirkkotiloissa.

Kirkkotiloja käytetään tavanomaisesti erilaisiin, ei-uskonnollisiin tilaisuuksiin kuten konsertteihin ja muihin esityksiin. Juhlan järjestäminen kirkossa ei siten sellaisenaan tee tilaisuudesta uskonnollista eikä sen sisällöstä uskonnon harjoittamista.

– Käytettäessä kirkkotilaa tai muuta uskonnollista tilaa koulun juhlien järjestämiseen on kokonaisuutena varmistuttava siitä, että oppilaiden uskonnon ja omantunnon vapaus tulee yhdenvertaisesti turvatuksi.

Uusimmat
MAINOS