Verkkouutiset

Antti Häkkänen: Koko EU:n pitäisi olla huolissaan Puolasta

Hallitus hyväksyi EU-komission ehdotuksen Puolan oikeusvaltion tilaan puuttumisesta.

Hallitus päätti keskiviikkona tukea Euroopan komission toimia oikeusvaltioperiaatteen turvaamiseksi. Neuvostossa aiotaan Puolan huolestuttavan oikeusvaltiokehityksen takia siirtyä prosessin seuraavaan vaiheeseen, eli Puolan kuulemiseen.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan EU-neuvoston tiukemmat toimet tulevat tarpeeseen, sillä aikaisemmalla EU:n ja Puolan välisellä vuoropuhelulla ei olla saavutettu toivottuja tuloksia.

– Koko EU:n pitää olla viimeistään nyt syvästi huolissaan, jos jopa 40 prosenttia korkeimman oikeuden jäsenistä voi EU:n jäsenvaltiossa joutua ennenaikaisesti eläköitymään. Tällaiset muutokset tulevat Puolassa voimaan 3.7.2018. Käytännössä näyttää siltä, että korkein oikeus miehitetään uudelleen, Häkkänen sanoo tiedotteessa.

Puolan kuulemisen jälkeen neuvosto voi antaa Puolalle suosituksia korjaavista toimenpiteistä. Jos Puola alkaa erkaantua oikeusvaltiosta yhä kauemmas, se voi menettää äänioikeutensa EU:n neuvoston kokouksissa.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa on vaatinut EU-rahoituksen sitomista oikeusvaltioperiaatteeseen. Sarvamaa olisi valmis peruuttamaan rahoitusta Unkarin ja Puolan kaltaisilta mailta.

Uusimmat
MAINOS