Verkkouutiset

Antti Häkkänen. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Antti Häkkänen: Keskusjohtoisuudelle tarvitaan vastaisku

Kokoomuksen varapuheenjohtajan mukaan vapaakuntakokeilu siirtäisi valtaa alaspäin.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen ehdottaa uutta vapaakuntakokeilua Suomeen.

Pääministeri Harri Holkerin (kok.) hallitus käynnisti kuntakokeilun ensimmäisen kerran vuonna 1988. Kokeilussa mukana olleet kunnat saivat helpotusta tiukoista normituksista, ja kokeilun myötä paikallistasolle siirrettiin enemmän päätösvaltaa esimerkiksi rakentamisessa, koulutuksessa ja elinkeinopolitiikassa.

– Paikallisuus voittaa keskusjohtoisuuden monessa asiassa. Ihmisten oma toimeliaisuus, vuorovaikutus, osallisuus ja kehittymisen halu saavat edistystä aikaan ja se ratkaisee maan suunnan, Häkkänen toteaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.

Häkkäsen mukaan kokeilu olisi hyvä vastaisku normitulvalle ja keskusjohtoisuuden tiukentumiselle. Hänen mukaansa oppivelvollisuusuudistus on räikein esimerkki siitä, että massaratkaisuilla ja tiukentuvalla normituksella saadaan enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

– Veronmaksajan rahaa palaa ja osumatarkkuus on heikkoa, kokoomuksen varapuheenjohtaja sanoo.

– 90% rahoista ohi kohteesta ja opetuksesta. Myös koronakriisissä suosittiin liian pitkään valtakunnallisia ratkaisuja, vaikka alueellinen harkinta olisi vähentänyt tappioita. Sote-uudistuksessa valtion normiohjausta kiristetään ja valta taloudesta keskitetään kunnilta valtiolle. Listaa voisi jatkaa, Häkkänen sanoo.

– Usko valtiokeskeisiin massaratkaisuihin on kasvussa myös Suomessa. Suunta on täysin väärä.

Aiempi vapaakuntakokeilu poiki Häkkäsen mukaan yli 800 kehitysideaa paremmaksi lainsäädännöksi. Hän katsoo, että vastuu ihmisten paikallisista palveluista ja verorahoista hoidetaan parhaiten, kun päätösvalta on lähellä.

– Parhaat ideat ja ratkaisut syntyvät arjen ammattilaisten toimesta paikallistasolla. Kun ihmiset innostuvat tekemään ja ottamaan vastuuta, syntyy hyvän kierre yhteiskuntaan. Syntyy tapahtumia, yhdistystoimintaa, harrastuksia, yrittäjyyttä, keksintöjä ja työtä. Sosiaalista hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja taloudellista elinvoimaa, Häkkänen sanoo.

– Vapaakuntakokeilu sopisi juuri tähän aikaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)